Vijesti - Uz spomendan sv. Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika

 

Uz spomendan sv. Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika

Uz spomendan sv. Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika Autor: ika
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 22:30

Uz spomendan sv. Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika – dominikanaca, Hrvatski katolički radio emitirao je 8. kolovoza razgovor s fr. Domagojem Augustinom Polanščakom, učiteljem studenata i promicateljem zvanja Hrvatske dominikanske provincije.

Dominik je živio na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće. Svojim je životom i propovijedanjem mnoge okrenuo pravoj vjeri i uzor nam je u posvećivanju vlastitog života kao i u traženju dobrih putova u propovijedanju, katehizaciji i evangelizaciji. Dominikanci su tijekom godine 2016. proslavili 800 godina djelovanja. Fr. Domagoj istaknuo je da je Red braće propovjednika ustanovljen za propovijedanje i spašavanje duša. Život dominikanaca karakterizira složan život u zajednici, vjernost evanđeoskim zavjetima posluha, siromaštva i čistoće, zajedničko slavljenje liturgije i to osobito euharistije i časoslova, osobna molitva, trajna privrženost studiju i ustrajnost u samostanskom opsluživanju.
Red je Crkvi dao četvoricu papa, više stotina biskupa te 262 sveca i blaženika, napomeno je fr. Domagoj. Među hrvatskim dominikancima i dominikankama istaknuo je zagrebačkoga biskupa i prvoga hrvatskoga blaženika Augustina Kažotića i dominikansku trećoredicu Ozanu Kotorsku, također prvu hrvatsku blaženicu. 

Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Blažene Djevice Marije ima 13 samostana, uglavnom na području Republike Hrvatske - jedan je u Bosni i Hercegovini i dva samostana u Sloveniji. Dominikanski samostani nalaze se u Dubrovniku, u Gružu, Korčuli, Bolu na Braču, Starome Gradu na Hvaru, Splitu i Trogiru i to su ujedno naši najstariji postojeći samostani. U 20. stoljeću otvoreni su samostani u Zagrebu i Rijeci, u Klopču kraj Zenice, te Petrovču i Žalcu kraj Celja.

Braća dominikanci djeluju i izvan granica provincije - u Boliviji, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji kao misionari, dušobrižnici ili profesori na katoličkim sveučilištima. Hrvatska dominikanska provincija okuplja osamdesetak članova – šezdesetoricu svećenika, dvojicu braće suradnika a ostalo su braća u formaciji, dakle studenti, novaci, postulanti, odnosno sjemeništarci. Ukupni broj sestara dominikanki je 112, kazao je fr. Domagoj te posebno istaknuo da zvanja u toj redovničkoj zajednici ne nedostaju. Kuće formacije nalaze se u samostanima u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, a u listopadu očekuju dva đakonska ređenja.  

Prilog o dominikancima pripremila Snježana Kirinić Grubić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi