Vijesti - Uz samostan sv. Frane u Šibeniku otkriveno staro groblje

 

Uz samostan sv. Frane u Šibeniku otkriveno staro groblje

Uz samostan sv. Frane u Šibeniku otkriveno staro groblje Autor: ika
Objavljeno: 26. 01. 2021 - 18:50

U sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže uz crkvu Sv. Frane u Šibeniku pronađeno je  staro napušteno groblje koje se prostiralo uz crkvu, objavljeno je na mrežnoj stranici Šibenske biskupije.

Otkriveno groblje, odnosno one grobnice koje su na trasi radova, se iskapaju sloj po sloj, kosti pokopanih Šibenčana se vade te će nakon analize biti primjereno položene u zajedničku kosturnicu. U petak 22. siječnja gvardijan samostana svetog Frane fra Ivan Bradarić za sve koji počivaju na otkrivenom groblju molio je molitvu odrješenja.

Ako se priča  oko ovoga groblja malo rekonstruira prema knjizi fra Nikole Mate Roščića „Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku“ to je otprilike izgledalo ovako: Dolaskom na novi lokalitet unutar gradskih zidina u Šibeniku franjevci su zatekli dvije kapelice, onu Sv. Martina i Sv. Mihovila. Kapelica Sv. Martina je danas dio samostana sv. Frane koji povezuje crkvu Sv. Frane i samostan. Najbolje je vidljiva upravo u samostanskom dvorištu. Kapelica Sv. Mihovila je i dan danas na svome mjestu na trgu Nikole Tommasea.

Oko kapelice Sv. Martina franjevci su organizirali svoje novo boravište od 1320. godine. Teško je reći je li na tom predjelu grada postojalo groblje, ali je sigurno da su s dolaskom franjevaca u taj predio započeli i ukopi unutar kapelica i oko njih. To svjedoče nadgrobne ploče od kojih se desetak još i danas nalazi u zidovima crkve, a potječu iz XIV. stoljeća. Tijekom vremena crkva i crkvina Sv. Frane u Šibeniku postat će glavno mjesto ukapanja mrtvih. To će trajati do 1826. godine. A istom 1880. kad je postavljan novi crkveni mramorni pod odstranjene su sve nadgrobne ploče iz crkve i iz samostanskog dvorišta uokolo crkve.

(izvor facebook „Sveti Frane Šibenik“

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi