Vijesti - Ususret 400. obljetnici dolaska franjevaca kapucina u Zagreb

 

Ususret 400. obljetnici dolaska franjevaca kapucina u Zagreb

Ususret 400. obljetnici dolaska franjevaca kapucina u Zagreb Autor: ika
Objavljeno: 17. 03. 2018 - 09:57

U kapucinskom samostanu u Varaždinu, u subotu 17. ožujka, organizacijski odbor za proslavu 400. godina kapucina u Zagrebu (1618.-2018.) održao je sedmu sjednicu na kojoj je razmatrano sve ono što je do sada učinjeno na planu obilježavanja toga visokog jubileja kao i onoga što bi još trebalo učiniti.

Pod pokroviteljstvom Generalne kurije Reda manje braće kapucina, predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnika grada Zagreba, u Pastoralnom centru Zagrebačke nadbiskupije Vijenac, dana 12. i 13. listopada 2018. održat će se Međunarodni znanstveni simpozij po naslovom: „Franjevci kapucini: 400 godina u Zagrebu (1618.- 2018.)".
Suorganizatori ovoga simpozija i proslave visokog Jubileja bit će Zagrebačka nadbiskupija i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na mjestu gdje se nekoć nalazio kapucinski samostan bit će postavljena spomen ploča. Kao prinos obilježavanju Jubileja bit će postavljanje zvona na crkvi Sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi 12. listopada. Proslava obljetnice zaključit će se svečanom misom, koju će 14. listopada u 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Franjevci kapucini su došli u Zagreb na poziv Hrvatskog sabor, a samostan su utemeljili na Gornjem Gradu (Griču) 5. svibnja 1618. godine. Nasilno su protjerani god. 1788. odlukom cara Josipa II. Samostan je 1805. kupila Zagrebačka županija, a potom je prešao u privatne ruke. Na koncu ga je Ludovik pl. Patačić (1792.-1851.) dao srušiti kako bi mogao sagraditi svoju palaču (1826.), a od samostanskog vrta je dao napraviti perivoj, danas Park Grič. Od samog osnutka pa do raspuštanja, u samostanu su djelovali brojni kapucini koji su bili zauzeti na duhovnom i kulturnom planu grada Zagreba (najpoznatiji su Štefan Zagrebec i Juraj Maljevec). Kao uspomena na boravak kapucina na Gornjem Gradu do danas se održala Kapucinska ulica i Kapucinske stube.

Ponovni, dugo priželjkivani povratak u Zagreb, dogodio se 1941. kada su, dobrotom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, došli na periferiju grada u današnju Donju Dubravu i tamo preuzeli pastoralnu brigu za župu sv. Mihaela.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi