Vijesti - Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

 

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću Objavljeno: 19. 04. 2014 - 11:24

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 19. travnja upriličeno je uskrsno čestitanje splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu. U ime franjevki od Bezgrješne, samostana na Giljevcu-Podstrana, i predstavnica redovničkih zajednica u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji svoju čestitku nadbiskupu izrazila je s. Imelda Pešić.

„Oče nadbiskupe, svojim uskrsnućem Krist je ušao u slavu Očevu i učinio nas dionicima zajedništva s Ocem. To zajedništvo želimo svjedočiti u Crkvi, koju Uskrsli uvijek iznova ispunja svojim Duhom, u svijetu koji svojim Duhom po nama obnavlja, te u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i gradu Splitu, i to 'ad intra' i 'ad extra', prema unutra i prema van", rekla je s. Imelda i posjetivši na neke misli pape u miru Benedikta XVI. i pape Franje te Katekizma Katoličke Crkve o Uskrsu, istaknula je da sve do današnjeg doba naprednih komunikacijskih tehnologija, vjera kršćana se temelji na Predaji, na svjedočanstvu onih sestara i braće koji su prvi ugledali odvaljen grobni kamen i prazan grob, a potom i na riječima onih tajanstvenih glasnika koji su posvjedočili da je Isus uskrsnuo. „Neka ovaj Vazam iznova u svima nama po djelovanju Kristova Duha obnovi zajedništvo u Kristovoj slavi i ojača nas za poslanje u Crkvi i svijetu", rekla je s. Imelda te nadbiskupu i svim njegovim suradnicima, redovnicama, kao i svim članovima Crkve u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji zaželjela sretan i blagoslovljen Uskrs u želji da Uskrsnuli svima bude poticaj za svakodnevno biti i djelovati. Uime redovnica nadbiskupu Barišiću uručila je prigodni uskrsni dar, albu i štolu.

Nadbiskup Barišić zahvalivši na čestitkama i daru, rekao je da je važno da Uskrs „ugrađujemo u naša srca i u naše odnose, jer bez uskrsnuća kršćanstvu ne bi nedostajalo samo nešto, nego sve". „Vi ste glasnice Uskrsa i nasljednice galilejskih žena koje su Isusa pratile sve do Jeruzalema i onih koje su zatekle prazan grob. One su temelj vašeg redovništva. Po njima ste povezane. I kao što im je anđeo rekao da se ne zadržavaju kod praznog groba već da idu i kažu Njegovim učenicima da je uskrsnuo, tako i vi svjedočite u svojim sredinama i u svojim redovničkim karizmama", istaknuo je nadbiskup i pozvao redovnice da svoje zavjete, u snazi Duha, svakodnevno dinamično obnavljaju i produbljuju povezanost s Uskrslim. Ukazao je i na opasnost da se predanje Crkvi svede na horizontalu, na humanitarno djelovanje koje je dobro i potrebno, ali puno je važniji vertikalni odnos, poziv za nasljedovanje Gospodina. „Neka nas Uskrsli Gospodin snagom svoga duha obnovi i osnaži u nadi, da budemo strpljivi u poteškoćama i postojani u molitvi, kako bi mogli biti glasnici Uskrsa", zaželio je nadbiskup i zahvalio redovnicama na sestrinskoj i majčinskoj zauzetosti koju pokazuju za bližnje. Čestitajući im Uskrs redovnicama je darovao pobudnicu pape Franje „Evangelii gaudium - Radost Evanđelja" i hrvatsko izdanje prve autorizirane knjige-intervjua s papom Franjom poznatih novinara Sergija Rubina i Francesce Ambrogetti, te je ostao s njima u razgovoru uz sok i kolače. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi