Vijesti - Učenici iz Petrinje s mons. Uzinićem na palačinkama kod Riječke Majke

 

Učenici iz Petrinje s mons. Uzinićem na palačinkama kod Riječke Majke

Učenici iz Petrinje s mons. Uzinićem na palačinkama kod Riječke Majke Autor: ika
Objavljeno: 01. 07. 2021 - 13:57

Riječka nadbiskupija uključila se u projekt „Prvi put vidjeti more” za učenike OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, koji organiziraju OŠ “Kantrida”, Grad Rijeka i Riječki sportski savez za školski odjel s učenicima s teškoćama u razvoju. Oni su sa svojim roditeljima u srijedu 30. lipnja stigli u Rijeku gdje su se u samostanu Riječke Majke, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, na Pomeriju susreli s riječkim nadbiskupom koadjutorom i dubrovačkim apostolskim upraviteljem Matom Uzinićem i sestrama koje su im pripremile palačinke.

Tom prigodom postulatorica kauze službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić č. M. Dobroslava Mlakić upoznala ih je s njezinim životom i djelom. Mons. Uzinić učenicima je uručio prigodne darove dobrodošlice. Nadbiskup je poručio da su takve prigode uvijek radost. Uz svakodnevne obveze ovakve situacije unesu duh koji najljepše objašnjava zašto je dobro biti svećenik i biskup, rekao je mons. Uzinić. „Uvijek je radost činiti dobro. Kad god se to dogodi postanem svjestan koliko su istinite riječi koje prenosi sv. Pavao, a kaže da ih je Isus rekao, da je blaženije davati nego primati.“

Nije slučajno da su učenici najprije posjetili mjesto na kojemu je službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić 1895. godine osnovala Zavod Presvetog Srca Isusova i u kojemu je smještaj pružila siromašnoj i napuštenoj djeci iz Rijeke i okolnih mjesta, kao i djeci s posebnim potrebama. „Vjerujem da se i Majka s neba raduje jer na ovom je mjestu ona iz temelja izgradila institut za djecu, a osobito potrebitu, siromašnu i napuštenu. Drago nam je i da je odabrano mjesto u kojemu je djelovala naša utemeljiteljica jer su sestra u prošlosti radile upravo s djecom s posebnim potrebama, ne samo u Domovini, nego i inozemstvu gdje su bile na službi.“

Gosti iz Petrinje istoga dana posjetili su Svetište Majke Božje Trsatske. U Rijeci će boraviti do 4. srpnja i tijekom boravka posjetiti otok Krk i Franjevački samostan na Košljunu, Astronomski centar u Rijeci, Istru, Opatiju i Rijeku te obići kulturne ustanove.

Cilj projekta jest pomoći petrinjskoj djeci i vratiti im nakon potresa osmijeh na lice, poručuju voditeljice projekta Sandra Pernjak Krnjak i Katarina Jusup Dodig. Pernjak Krnjak dodaje da je projekt započeo prije nekoliko mjeseci kupovinom darova za petrinjske školarce, a nastavljen je prikupljanjem sredstava zahvaljujući kojima su oni stigli na ljetovanje. Riječi zahvale uputile su svim dobrotvorima, a osobito roditeljima učenika OŠ Kantrida zahvaljujući kojima je prikupljeno oko 25 tisuća kuna. U akciju se donacijom uključio i Caritas Riječke nadbiskupije, a za pokrivanje svih troškova potrebno je prikupiti 33 tisuće kuna.

Organizatori su se potrudili neplivačima organizirati školu plivanja kroz projekt Rijeka pliva, rekla je Jusup Dodig dodajući da su u nastojanju da zadovolje njihove želje i za duhovnom obnovom, omogućeni posjeti poput ovoga u samostan Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, trsatskog svetišta te kapucinske crkve Gospe Lurdske koju će posjetiti posljednjega dana boravka u Rijeci.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi