Vijesti - U zagrebačkoj Dubravi predstavljena monografija “Stoljetne kapi milosrđa”

 

U zagrebačkoj Dubravi predstavljena monografija “Stoljetne kapi milosrđa”

U zagrebačkoj Dubravi predstavljena monografija “Stoljetne kapi milosrđa” Autor: ika
Objavljeno: 30. 06. 2021 - 13:54

Sav prihod proslijedit će se misijama ove redovničke družbe na Kubi i DR Kongu

Monografija “Stoljetne kapi milosrđa” koju potpisuje s. M. Vianeja Kustura, objavljena u povodu 100. obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa TSR-a sv. Franje (1920. – 2020.), predstavljena je u srijedu 30. lipnja u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi.

Na predstavljanju monografije sudjelovali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić, bivši urednik Glasa Koncila i kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga mons. Ivan Miklenić, hrvatska povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo, prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, vrhovna zamjenica Družbe Kćeri Milosrđa TSR-a sv. Franje i autorica monografije s. M. Vianeja Kustura, akademska slikarica Eva Vukina, skladatelj, aranžer, instrumentalist i glazbeni producent Ante Toni Eterović (pianino), solist opere HNK u Zagrebu Nikša Radovanović i s. M. Kristina Injić (solo i gitara – “Tvoja uvik”).

Prigodna cijena monografije je 180 kn, a sav prihod proslijedit će se misijama ove redovničke družbe na Kubi i DR Kongu.

Pozdravivši okupljene, voditeljica predstavljanja dr. sc. Katica Knezović, pozvala je solista opere HNK u Zagrebu – “Družbi za 100 rođendan” Nikšu Radovanovića da prigodnom pjesmom uvede u predstavljanje.

Nakon otpjevane skladbe, svojim pismom sestri Vianeji se obratila vrhovna predstojnica Družbe kćeri milosrđa, majka Kristina Orsiljo – sedma nasljednica u toj službi nakon bl. Marije Propetoga Petković. Tom prigodom željela je makar pisanom riječju podijeliti svečanost događaja. Profesorica, povjesničarka i doktorica znanosti koja je i sama uredila deset monografija, devet knjiga, te nebrojeno članaka, Agneza Szabo bila je prva govornica na predstavljanju monografije “Stoljetne kapi milosrđa” o povijesnim i društvenim okolnostima u vrijeme osnivanja Družbe i njenog kasnijeg djelovanja sve do danas.

Potom se skupu obratio mons. Želimir Puljić. “Nebo je obdarilo ovo blajsko dijete junačkom vjerom i velikim srcem koje je nosilo čežnju kako pomagati i štiti siromahe, tu probranu i ljubljenu braću Raspetoga Gospodina. Bog je preko odlučnih i jasnih savjeta mudroga starca biskupa Josipa pripremao Marijino milosrdno srce i darežljive ruke koje će svoje duhovnu sreću vidjeti samo u malenima, siromašnima, rubnima i prezrenima. Marija Propetoga Isusa već je kao dijete duboko proživljavala otajstvenost Crkve, a papu i biskupe je gledala kao nasljednike apostola kojima je povjerena vlast posvećivati, naučavati i upravljati. Prvi susret s biskupom imala je prilikom primanja sakramenta svete potvrde u Blatu gdje on, s povjerenjem razgovara s tom malom, ali je naslućivao kako Bog ima neke planove s njom”, kazao je mons. Puljić.

Nadalje je u izlaganju zahvalio papi Ivanu Pavlu II. i biskupu Josipu Marčeliću. “Hvala ti, Ivane Pavle II. što si nam prilikom svojeg trećeg dolaska u Hrvatsku donio dar nove blaženice koja je u suradnji s biskupom Marčelićem utemeljila Družbu 4. listopada 1920.”

Zadarski nadbiskup u nastavku je istaknuo zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. “Upravo te 1920. ti si se rodio u Wadowicama u Poljskoj. Hvala i tebi, biskupe Josipe, što si imao sluha i srca, strpljivosti, vremena i razumijevanja za stremljenje i težnje male Marije, koja ti je po godinama mogla biti praunuče, ali usprkos dobnoj distanci, bila je pažljiva na tvoje riječi i savjete pa je učinila pakt pristanka i obećanja, a to je urodilo Družbom sestara velikoga milosrdnog srca koje će kao prioritet svojeg apostolata pomagati i štititi siromahe”, zaključio je mons. Puljić.

Mons. Ivan Miklenić rekao je da je blaženi Alojzije Stepinca bio vrlo naklonjen Družbi te su sestre otvorile svoje samostane u Šsetinama i mnogim drugim mjestima u Zagrebu i okolici. “Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu sestre kćeri milosrđa vodile su skrb i za izbjegličku djecu, dakle i za Kozaračku djecu. Blaženi Stepinac dva se puta osobno susreo s bl. Petković. Dok je bio u krašićkom zatvoreništvu, blažena Marija Petković pisala je dirljiva pisma potičući ih na molitvu za nevino osuđenoga. Njihovo služenje bilo je i jest veliki dar za crkvu zagrebačku te zaslužuje našu zahvalnost”.

Prof. Božo Skoko spomenuo je važnost knjige u digitalnom svijetu. “Knjige nisu i ne smiju biti prošlost. Zahvaljujući njima, razgovaramo s našim duhovnim velikanima, ali isto tako i sa ostavštinom naše Marije. Zato čestitke na ovom hrabrom knjiškom pothvatu. Ova monografija lišena je suvišnosti, fokusirana na bitno, poticajna i inspirativna. Monografija govori o istinskom služenju djelima, a ne riječima. Govori o snazi vjere i ljubavi jedne hrvatske blaženice, ali i stotinama divnih žena koje su kročile njezinim putem izgarajući za one najpotrebitije među nama.”

“Sestre su se uputile u daleki svijet kako bi pomagali djeci u potrebi. Pokazale su da u nevolji i potrebi ne postoje granice i da su svi braća i sestre. Posijano sjeme donosi bogate plodove pronoseći svijetu priču o jednoj skromnoj, ali upornoj Hrvatici koja nije mogla mirno gledati potrebe djece, žrtava neimaštine već je postala Isusova produžena ruka kao i kasnije njezine duhovne kćeri koje su tolike vratile u život, okrijepile ih, učinile sretnima te im osigurale budućnost”, zaključio je dr. Skoko.

“Večeras osjećam da su u mojem srcu Hvala i Veliča Gospodinu u jednom zagrljaju. Nemate pojma kolikim ljudima moram zahvaliti, a najprije dragome Bogu. Želja mi je da večeras svi odavde odete sa spoznajom veličine Božje ljubavi i providnosti te kako je moćan zagovor naše hrvatske blaženice Marije Propetoga. Velika je, velika, vjerujte! Ako mi ne vjerujete pokušajte je štovati, moliti i častiti”, potaknula je s. M. Vianeja okupljene te zajedno s njima izmolila molitvu bl. Mariji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi