Vijesti - U Tršćanskoj biskupiji mnoštvo događanja povodom 75. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacia

 

U Tršćanskoj biskupiji mnoštvo događanja povodom 75. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacia

U Tršćanskoj biskupiji mnoštvo događanja povodom 75. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacia Autor: ika
Objavljeno: 11. 09. 2021 - 11:00

Ovih je dana u Trstu bilo više događanja povodom 75. obljetnice mučeništva.

U četvrtak, 9. rujna je četrdesetak osoba sudjelovalo na redovitom susretu Društva „Prijatelji don Francesca“. Don Antonio Bortuzzo je tom prigodom održao prigodno izlaganje na temu posljednje homilije don Francesca, o Isusu koji oprašta onima koji ga razapinju. Na tim se susretima redovito okuplja i još nekolicina živućih suvremenika Blaženika koji su ga osobno poznavali.

U petak, 9. rujna, na uočnicu obljetnice mučeništva, u katedrali sv. Justa u Trstu molitveno bdjenje je predvodio tršćanski nadbiskup Giampaolo Crepaldi. Prije bdjenja u organizaciji Katoličke akcije održana je edukativna radionica na raznim gradskim lokacijama namijenjena djeci školskog uzrasta s ciljem upoznavanja lika don Francesca na zanimljiv i interaktivan način.

Sudionici te edukativne radionice su na početku bdjenja svečano, uz raspelo, u katedralu unijeli i jedan od dva brevijara don Francesca, kojeg su mu 1937. godine poklonili učenici trećeg razreda gimnazije u Malom sjemeništu u Kopru gdje je bio prefekt studija. Svi su ti tadašnji dječaci, osim jednog, kasnije postali svećenici, na području današnje tri biskupije: Porečke i Pulske, Koparske i Tršćanske.

Po završetku bdjenja dvojica hodočasnika, od kojih je jedna Eric Moratto, idejni začetnik 115 km duge pješačke staze, od Trsta do Krasice, „Il Sentiero Beato Francesco Bonifacio“, krenuli su na noćno hodočašće, u kojem su noću prohodali dijelove te staze, od svetišta u Strunjanu do Pirana, rodnog grada don Francesca, te potom relaciju od Krasice do Grožnjana, sa zaustavljanjima na grožnjanskom starom groblju sv. Vida i pored obližnje jame, mjesta za koja se pretpostavlja da bi mogla sadržavati kosti blaženika, koje nikada nisu pronađene. Prije polaska iz Trsta primili su hodočasnički blagoslov te su sa sobom ponijeli nekoliko trnovih kruna s namjerom da ih ostave na svim mjestima koja su obilježila život bl. Bonifacia.

Tršćanska je biskupija vodila kauzu za beatifikaciju don Francesca i u tršćanskoj je katedrali sv. Justa proglašen blaženim 4. listopada 2008., kao mučenik „iz mržnje prema vjeri”.  U tamošnjoj se katedrali čuvaju osobni liturgijski predmeti bl. Francesca: roketa, kalež, plitica, biret, brevijar i štola.

Tršćanska će biskupija obilježavanje 75. obljetnice mučeništva bl. Francesca zaključiti svečanim misnim slavljem pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Giampaola Crepaldija u nedjelju, 12. rujna u 19 sati.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi