Vijesti - U svijetu u 2020. godini ubijeno 20 misionara

 

U svijetu u 2020. godini ubijeno 20 misionara

U svijetu u 2020. godini ubijeno 20 misionara Autor: ika
Objavljeno: 27. 03. 2021 - 20:21

Prema podatcima agencije Fides, u 2020. godini ubijeno je 20 misionara. Njima je posvećen Dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike, koji se podudara s liturgijskim spomenom svetoga Oscara Arnulfa Romera, nadbiskupa San Salvadora, koji je ubijen 1980 godine dok je slavio svetu misu, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 27. ožujka.

 „Isprepleteni životi“, bila je ovogodišnja tema 29. dana molitve i posta u spomen na misionare mučenike koji se svake godine slavi 24. ožujka. Odabrani datum ima posebnu vrijednost, jer se toga dana slavi liturgijski spomen svetog Oscara Romera, nadbiskupa San Salvadora, koji je ubijen 24. ožujka 1980. godine dok je slavio svetu misu. Ovogodišnju temu izabrala je udruga Missio Giovani, odjel za mlade zaklade Missio, pastoralnoga tijela Talijanske biskupske konferencije za potporu i promicanje misionarske djelatnosti.

Biti misionar – izbor u Kristovo ime

Misionar isprepleće svoj život s Kristom i otuda započinje tkati nova bratstva s narodima i osobama koje susreće u svojoj misiji službe naviještanja evanđelja – istaknuto je u priopćenju odaslanom tom prigodom – To je izbor u Kristovo ime, koji može dovesti do darivanja sebe na Križu. U prigodi dana molitve i posta održan je webinar pod nazivom ‘Životi isprepleteni u Etiopiji’, o teškom poslanju u toj afričkoj zemlji, obilježenoj sukobima, siromaštvom te, u posljednjih godinu dana, i bolešću COVID-19.

Osim toga, tradicionalni projekt solidarnosti, organiziran zajedno s Danom molitve i posta, povezan je također s Etiopijom. Riječ je o uređenju računalnog laboratorija za mlade Apostolske prefekture grada Robe te pokretanju tečajeva o tehnologiji koji će polaznicima olakšati pristup sveučilišnom studiju i tržištu rada.

Misionari mučenici gorka su stranica u životu Crkve. Tijekom 2020. godine u svijetu je ubijeno 20 misionara: 8 svećenika, 1 redovnik, 3 redovnice, 2 sjemeništarca, te 6 laika vjernika – objavila je agencija Fides. Dramatični rekord ove godine zabilježen je u Americi, gdje je ubijeno 8 misionara. U posljednjih 20 godina, od 2000. do 2020. godine, u svijetu je ubijeno 535 pastoralnih radnika, uključujući 5 biskupa.

Nasljeđe misionara mučenika poziv je za ponovno otkrivanje ljepote na ovom svijetu

“Žrtva mučenika opipljiv je znak da širenje vjere nije križarski rat, već zagrljaj kultura, naroda i religija, ukupne osobne raspoloživosti za slušanje i međusobnu razmjenu, pomoć onomu tko je u potrebi”, objasnio je Giovanni Rocca, nacionalni tajnik udruge Missio Giovani te dodao “ali, kada u te dinamike uđe mržnja, mučenik se pojavljuje u povijesti”. Mučeništvo in odium fidei (iz mržnje prema vjeri) zapravo je krajnja posljedica istinske, ljudske i opipljive vjere.

“Osim toga, životi misionara mučenika nisu obilježeni ‘herojskim djelima’, već gestama prožetim nadom u svakodnevnom životu”, istaknuo je Rocca. Sve to današnjem čovjeku govori o uvijek uzvraćenoj vjernosti Bogu, ljubavi koja je sposobna pobijediti tamu i proći kroz smrt. Nasljeđe misionara mučenika poziv je za ponovno otkrivanje ljepote na ovom svijetu. Svako je stvorenje, naime, neizmjeran Božji hram na zemlji, koji može prihvatiti, slušati i zacijeliti rane. Ući u njega znači razumjeti njegovo bogatstvo i postati njegovim čuvarima”, zaključio je tajnik udruge Missio Giovani.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi