Vijesti - U Puli proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga Isusa Petković

 

U Puli proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga Isusa Petković

U Puli proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga Isusa Petković Autor: ika
Objavljeno: 09. 07. 2021 - 11:52

Blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković, redovnice Družbe kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, koje žive i djeluju u Puli, proslavile su 9. srpnja svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, gdje se osim sjedišta njihove Zajednice nalazi i njihov Dječji vrtić „Marija Petković“.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, večernjim misnim slavljima koje su predvodili ž. v. u Gologorici i okolnim župama Zoran Cetinić, župnik Galižane Vladimir Brizić,  i duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ Josip Kolega. Svečano blagdansko misno slavlje predvodio je župnik pulske župe Gospe od Mora Goran Levak, uz koncelebraciju umirovljenog svećenika Milivoja Korena.

Predslavitelj je homiliju počeo razgovorom s djecom koja su spremno odgovarala na pitanja o blaženici. Vlč. Levak istaknuo je da njezin duhovni dnevnik odiše čežnjom za svetošću. Podsjetio je kako je ona znala reći svojim sestrama da nije dovoljno zaustaviti se samo na želji za svetošću, već da je sažetak svetosti upravo u životnom naputku „ljubiti Boga i bližnjega svoga“. Komentirajući njezine zapise propovjednik je istaknuo njezinu poniznost, strpljivost u bolesti te blagost u postupanju i brizi za sestre kojima je bila poglavarica. Citirao je njezine riječi upućene Bogu „Ova Družba Tvoje je djelo“, bila je krajnje ponizna i nije htjela za sebe nikakvu slavu, rekao je propovjednik. Sve što je radila htjela je da bude na veću slavu Božju, željela je samo biti sredstvo kojim će Bog ispisati svetost u svijetu i očitovati ljubav prema čovjeku, istaknuo je između ostalog vlč. Levak.

Prije završnog blagoslova djeca iz vrtića „Marija Petković“ održala su malu „akademiju“ – pjevali su i recitirali u čast blaženice. Radost i polet s kojima su djeca izvela dodijeljene im uloge, ali i brojna prisutnost roditelja, djedova i baka najbolji su pokazatelj sustavnog i kvalitetnog pedagoškog rada, a nadasve ljubavi koju sestre i odgajateljice unose u rad s tim mališanima. Za vjerovati je da će te mališane, buduće odrasle ljude, koji će u ne tako dalekoj budućnosti obnašati mnoge ključne uloge u društvu, zasigurno cijeloga života pratiti svijest o vrijednostima koje su im prenesene u vrtićkom ozračju protkanom karizmom jedne takve velike žene i blaženice.

Završni misni blagoslov vlč. Levak je podijelio s relikvijama blaženice. Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ zahvale predslavitelju i svima okupljenima uputila je s. Antonija Tijardović, ravnateljica vrtića i predstojnica pulske Zajednice sestara Družba kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Sve prisutne pozvala je na čašćenje ispred crkve.

Blažena Marija Petković već je 1947. godine poslala svoje sestre u Pulu u Župu svetog Josipa.  Djelovale su u pulskoj bolnici, staračkim domovima, a kasnije su imale svoje zajednice u više pulskih župa i samostana. I danas njezine sestre djeluju u Puli, u Župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu, gdje vode Dječji vrtić „Marija Petković“.

Njezin se spomen i u pulskoj Župi sv. Josipa redovito slavi od izgradnje nove crkve (2004.). Kod posvete crkve Svetog Josipa i oltara (14. studenoga 2004.) tadašnja uprava Družbe kćeri milosrđa koju je osnovala blažena Marija Petković, darovala je blaženičine relikvije (proglašena blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku) koje su s relikvijama porečkih mučenika sv. Maura i Eleuterija postavljene u podnožje oltara. Od tada se uz zaštitnika svetog Josipa u toj crkvi i župi slavi blažena Marija Petković kao suzaštitnica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi