Vijesti - U Portu održan korizmeni susret redovnica

 

U Portu održan korizmeni susret redovnica

U Portu održan korizmeni susret redovnica Autor: ika
Objavljeno: 14. 03. 2018 - 11:49

Kristov križ – ponos redovnice

Redoviti korizmeni susret redovnica koje djeluju na području Krčke biskupije održan je u srijedu 14. ožujka u Portu u samostanu franjevaca trećoredaca te u samostanu milosrdnih sestara sv. Križa u organizaciji Povjerenstva za ustanove posvećenoga života Krčke biskupije.

Ovogodišnji susret u znaku je visokoga jubileja – 150. obljetnice dolaska redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa u hrvatske krajeve. Okupilo se dvadesetak redovnica iz Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina, redovnice iz Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga te Milosrdne sestre sv. Križa, izvijestila je mrežna stranica Krčke biskupije.
Na početku susreta sudionice je u samostanskoj crkvi Sv. Marije Magdalene franjevaca trećoredaca pozdravio povjerenik za ustanove posvećenoga života Zvonimir Badurina Dudić, koji je zaželio da susret bude blagoslovljen, poticajan i plodonosan, da „uspijemo i mi biti dionici Božje pobjede nad tamom".

Potom je predavanje „Kristov križ – ponos redovnice" održala dr. s. Meri Gotovac iz Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Govorila je o susretu sa sobom u svjetlu vlastitih životnih križeva, križu u Gospodinovu te redovničkom životu, plodovima i poruci križa. Podsjetila je da svaki čovjek ima svoj križ, koji je „nezaobilazni put svakoga kršćanina, a osobito redovnika i redovnice na putu prema savršenoj ljubavi". Pritom je istaknula da se tajna križa može razumjeti samo na koljenima, a za redovnice u takvim trenutcima nema drugoga puta nego se što više povezati s Gospodinom. „Biti s Učiteljem, slušati ga i učiti od njega kako se prima osuda, kako se prima križ, kako se pada ispod križa i podiže, kako dopustiti da nam drugi pomogne nositi križ…". Prihvaćanje križa nije test izdržljivosti, nego poziv na nasljedovanje Krista, napomenula je predavačica, dodavši da je izvrstan način nasljedovanja put križa, služenja i ljubavi. U svakodnevnom životu to se događa u različitim okolnostima – trpeći šutljivo radi Isusa, opraštajući, ljubeći, odričući se svojih želja i planova te živeći za drugoga, služeći drugome… „Budi kao Isus! Postani sluga, prekriži sebe i stavi bližnjega na prvo mjesto", poručila je, uz ostalo, s. Meri.

U nastavku su sudionice susreta imale mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja te sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, koju su predvodile milosrdne sestre sv. Križa. Slijedilo je misno slavlje, koje je predvodio povjerenik Badurina Dudić u zajedništvu s gvardijanom fra Josipom Vrdoljakom, koji je na završetku misnoga slavlja pozdravio okupljene. Nakon euharistije zajedništvo i druženje uz okrepu nastavljeno je u dvorani Milosrdnih sestara sv. Križa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020. OTKAZANO

Dubrovnik, 19. 9. 2020. OTKAZANO

Zagreb, 25-26. 9. 2020. OTKAZANO

Rijeka, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Đakovo, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi