Vijesti - U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije

 

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2016 - 18:40

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je 1. listopada proslavljen blagdan sv. Male Terezije, najomiljenije karmelske svetice diljem svijeta. Njeno pouzdanje u Božje milosrđe posebno je zasjalo u ozračju ove Jubilarne godine milosrđa.

Već je tijekom trodnevne priprave za blagdan vlč. Antun Motočić u svojim propovijedima predstavio sveticu kroz njene misli o nesebičnoj ljubavi prema Bogu kao odgovoru na Njegovu ljubav, o samopredanju koje se temelji na pouzdanju u Božju očinsku dobrotu i o poniznosti koja je, također, utemeljena na djetinjem pouzdanju u Božje milosrđe.

Na sam blagdan 1. listopada u samostanskoj crkvi jutarnje misno slavlje predslavio je preč. Mijo Gabrić, prebendar Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić. Preč. Mijo Gabrić dragi je gost sestara karmelićanki u Mariji Bistrici jer je bio član Odbora za izgradnju samostana. Na početku propovijedi ispričao je nekoliko uspomena iz toga razdoblja u kojem je ljudima koji su gradili samostan trebao približiti život sestara. S puno ljubavi i oduševljenja govorio je o sv. Maloj Tereziji kao o onoj koja nije htjela biti svetica napola, nego potpuno. Istaknuo je kako je ona izabrala sve, tražila i prihvaćala sve što Isus želi za nju pa i trpljenje za spasenje duša. I preč. Gabrić je rekao da je ova Godina milosrđa upravo u duhu svetice koja je svjedočila Božje milosrđe i potpuno se pouzdavala u Boga. Usporedio je i sv. Malu Tereziju i sveticu naših dana, sv. Majku Tereziju. Obje su se potpuno predale u Isusove ruke dopustivši da On njima upravlja i obje izgarale s Njim za spasenje duša. Po završetku misnog slavlja preč. Gabrić blagoslovio je ruže, koje simboliziraju ljubav sv. Male Terezije prema Isusu. Ruže su podijeljene onima koji su bili na misi, a na čašćenje je bila izložena i relikvija svetice.

Poslije mise je preč. Gabrić, kao suradnik sv. Majke Terezije iz Kolkate, podijelio sa sestrama nekoliko zanimljivih anegdota o njoj i poklonio im malenu maketu crkve sv. Dizme u kojoj se čuvaju njene sandale. Poklonio im je i medaljon sa slikom sv. Male Terezije, zaštitnice misija i misionara s jedne, a sv. Majke Terezije, najpoznatije misionarke, s druge strane. Taj dar zorno pokazuje da Bog u svakom vremenu podiže duše koje su spremne biti oruđe u njegovim rukama za spasenje drugih duša te da su kontemplativno i aktivno djelovanje u Crkvi samo dva lica istog medaljona.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi