Vijesti - U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije

 

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano proslavljen blagdan sv. Male Terezije Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2016 - 18:40

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je 1. listopada proslavljen blagdan sv. Male Terezije, najomiljenije karmelske svetice diljem svijeta. Njeno pouzdanje u Božje milosrđe posebno je zasjalo u ozračju ove Jubilarne godine milosrđa.

Već je tijekom trodnevne priprave za blagdan vlč. Antun Motočić u svojim propovijedima predstavio sveticu kroz njene misli o nesebičnoj ljubavi prema Bogu kao odgovoru na Njegovu ljubav, o samopredanju koje se temelji na pouzdanju u Božju očinsku dobrotu i o poniznosti koja je, također, utemeljena na djetinjem pouzdanju u Božje milosrđe.

Na sam blagdan 1. listopada u samostanskoj crkvi jutarnje misno slavlje predslavio je preč. Mijo Gabrić, prebendar Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić. Preč. Mijo Gabrić dragi je gost sestara karmelićanki u Mariji Bistrici jer je bio član Odbora za izgradnju samostana. Na početku propovijedi ispričao je nekoliko uspomena iz toga razdoblja u kojem je ljudima koji su gradili samostan trebao približiti život sestara. S puno ljubavi i oduševljenja govorio je o sv. Maloj Tereziji kao o onoj koja nije htjela biti svetica napola, nego potpuno. Istaknuo je kako je ona izabrala sve, tražila i prihvaćala sve što Isus želi za nju pa i trpljenje za spasenje duša. I preč. Gabrić je rekao da je ova Godina milosrđa upravo u duhu svetice koja je svjedočila Božje milosrđe i potpuno se pouzdavala u Boga. Usporedio je i sv. Malu Tereziju i sveticu naših dana, sv. Majku Tereziju. Obje su se potpuno predale u Isusove ruke dopustivši da On njima upravlja i obje izgarale s Njim za spasenje duša. Po završetku misnog slavlja preč. Gabrić blagoslovio je ruže, koje simboliziraju ljubav sv. Male Terezije prema Isusu. Ruže su podijeljene onima koji su bili na misi, a na čašćenje je bila izložena i relikvija svetice.

Poslije mise je preč. Gabrić, kao suradnik sv. Majke Terezije iz Kolkate, podijelio sa sestrama nekoliko zanimljivih anegdota o njoj i poklonio im malenu maketu crkve sv. Dizme u kojoj se čuvaju njene sandale. Poklonio im je i medaljon sa slikom sv. Male Terezije, zaštitnice misija i misionara s jedne, a sv. Majke Terezije, najpoznatije misionarke, s druge strane. Taj dar zorno pokazuje da Bog u svakom vremenu podiže duše koje su spremne biti oruđe u njegovim rukama za spasenje drugih duša te da su kontemplativno i aktivno djelovanje u Crkvi samo dva lica istog medaljona.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi