Vijesti - U Godini posvećenog života u Puli se predstavile sestre uršulinke

 

U Godini posvećenog života u Puli se predstavile sestre uršulinke

U Godini posvećenog života u Puli se predstavile sestre uršulinke Autor: ika
Objavljeno: 22. 01. 2016 - 22:43

Uršulinke iz Rovinja predstavile su svoju utemeljiteljicu te nastanak, povijest, sadašnjost i karizmu svog reda

U kapeli Milosrdnog Isusa u Puli 22. siječnja četiri uršulinke iz Rovinja predstavile su svoju utemeljiteljicu te nastanak, povijest, sadašnjost i karizmu svog reda. Predstavljanje je održano u sklopu niza takvih susreta koje povodom Godine posvećenog života mjesečno organiziraju sestre Milosrdnog Isusa, u prigodi susreta Štovatelja Božjeg milosrđa. Nakon uobičajenog uvodnog duhovnog dijela susreta s čitanjem ulomka evanđelja i krunicom Božjeg milosrđa okupljenima se obratila s. Andreja Dujić, glavarica rovinjskog samostana. Trenutačno su u rovinjskom samostanu: s. Andreja Dujić, glavarica, s. Janja Ereiz, s. Valentina Milovec i s. Paulina Tkalčec.

S. Andreja predstavila je životni put sv. Anđele Merici, s naglaskom na pojedine aspekte njezinih uputa koje je ostavila svojim sestrama redovnicama. Sv. Anđela djelovala je u 16. st. te se posebno brinula za mlade koji su u teškim socijalnim prilikama ratnoga vremena bivali lake žrtve nemorala. Slijedom jednoga mističnog iskustva osnovala je, premda nevoljko, no iz poslušnosti, Družbu sv. Uršule, družbu djevojaka koje su živjele posvećeni život, sa zavjetom djevičanstva, ali u svijetu, u svojim obiteljima i na svojim radnim mjestima. Ubrzo je dobila brojnu sljedbu. Družbu je stavila pod zaštitu sv. Uršule, koja ju je oduševila nizom vrlina i kreposti, te otuda dolazi i ime reda. Kasnijim razvojem povijesti Crkve Družba prerasta u Red sv. Uršule koji je neko vrijeme čak imao i strogu klauzurnu formu, a nakon tridentinskog koncila ukinuta im je klauzura te redovnice bivaju raspoređene u župe gdje su često aktivne i na području odgoja i obrazovanja. U vrijeme klauzure samostani su bili autonomni no s vremenom se uvidjela potreba za ujedinjenjem i tako su pripojeni Rimskoj Uniji Reda sv. Uršule. "Uršulinska duhovnost izvire iz evanđelja i crpi iz svega duhovnog bogatstva Crkve. Za uršulinku je Krist sve, kao što je to bio i sv. Anđeli Merici. Djevičanska posveta oblikovala je sav njezin život. Za Anđelu je Krist bio jedina ljubav, jedino blago, jedini Ljubitelj, jedini Zaručnik, Jedini...", naglasila je s. Andreja.

U nastavku je red sestara uršulinki predstavljen i prigodnom prezentacijom. S. Andreja predstavila je ukratko i druge samostane uršulinki u Hrvatskoj, a zatim ispričala povijest svog osobnog zvanja. O svom zvanju svjedočila je i s. Paulina, koja je ostvarila svoju želju unatoč protivljenju roditelja. Posljednja je svoje svjedočanstvo izrekla s. Valentina, koja je ušla u samostan uršulinki kada je red imao još formu stroge klauzure. Željela je upravo klauzuru, no kratko nakon njezina ulaska red ukida klauzuru, i tako je već 47 godina aktivna po raznim župama. Spomenuta je i s. Klaudija, uršulinka iz Đakova, koja je umrla na glasu svetosti i za koju je u tijeku postupak za beatifikaciju. 

Predstavljanje je završeno s nekoliko prigodnih pjesama na temu karizme reda, a za kraj su sestre okupljenima podijelile "duhovne bombone" s mislima sv. Anđele Merici i informativne materijale o samostanima svoga reda diljem Hrvatske. U Rovinju, uz sestre se razvila i laička grana uršulinskog nadahnuća, pokret Anđeline prijateljice, koji čine djevojke i udate žene koje žive duhovnost sv. Anđele. U Rovinju djeluju dvije zajednice koje se sastaju jednom mjesečno.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi