Vijesti - U Etiopiji uhićeno sedamnaestero salezijanskih misionara

 

U Etiopiji uhićeno sedamnaestero salezijanskih misionara

U Etiopiji uhićeno sedamnaestero salezijanskih misionara Autor: ika
Objavljeno: 09. 11. 2021 - 17:32

Sedamnaestero salezijanskih misionara uhićeno je u petak 5. studenoga, a šesnaestero članova osoblja Ujedinjenih naroda i njihovih obitelji u utorak 9. studenoga u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije u kojoj traje sukob pobunjenika i vlasti, izvijestio je Vatican News.

Pobunjenička Narodna oslobodilačka fronta Tigrea (TPLF) približava se Adis Abebi da bi se suprotstavila središnjoj Vladi i premijeru Abiyu Ahmedu Aliju. Još devet etiopskih pobunjeničkih skupina najavilo je da će se udružiti s TPLF-om koji je proteklih mjeseci napredovao izvan svoje pokrajine. Istovremeno se u području pokrajine Tigre na sjeveru zemlje događa humanitarna tragedija.

O nesigurnom stanju u toj afričkoj zemlji svjedoče i najnovije otmice i uhićenja. Naime, kako javlja Hina, u zemlji je prošloga tjedna proglašeno izvanredno stanje što je omogućilo vlastima da bez naloga pritvore svaku osobu osumnjičenu da podržava „terorističke skupine“ i da ukinu medije koji „pružaju izravnu ili neizravnu moralnu potporu“ TPLF-u.

Tako je vojska provalila u salezijanski centar u Adis Abebi. Uhićeno je 17 svećenika, braće i zaposlenika te su odvedeni na nepoznato mjesto. Salezijanci u Etiopiji su preko poruke poslane agenciji Fides Papinskih misijskih djela pozvali na molitvu „za mir i jedinstvo u zemlji“. Crkva u Etiopiji također poziva na slogu i mir.

Predsjednik agencije Habeshia don Mosè Zerai rekao je da ih je otmica etiopskih i eritrejskih svećenika, đakona i laika iz salezijanskog centra zaprepastila. Izrazio je čuđenje uhićenjem salezijanaca koji su u odgojnoj misiji, i to iz centra „koji je uvijek bio posvećen činjenju dobra, jako omiljen među brojnom djecom, u kojem se oporavljaju djeca s ulice“.

„Uhitili su provincijala, svećenike, đakone, kuhinjsko osoblje – znamo za racije i pretrese u drugim redovničkim kućama. Ali, svima je jasno da crkve, redovničke kuće, nisu politički centri“, rekao je don Mosè.

Izrazio je nadu da će se situacija što prije riješiti i da će uhićeni biti oslobođeni te da to „ludilo neće biti preprjeka poslanju Crkve prema siromasima i potrebitima“. Istaknuo je da je i sam bio u posjetu salezijanskom centru u Adis Abebi te se uvjerio da dobro radi i da je otvoren svima bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili društveni status.

Salezijanci su u Etiopiji od 1975. godine razvili plodnu misijsku djelatnost. Trenutno je sto salezijanaca prisutno u pet pokrajina u kojima imaju 15 kuća. Vode tri misijska centra, pet župa, šest tehničkih škola, 13 centara za mlade, 13 osnovnih i srednjih škola te dva centra za djecu s ulice.

Osim o otmici salezijanaca i uhićenju osoblja UN-a, iz Adis Abebe pristižu vijesti o masovnim uhićenjima pripadnika naroda Tigrinja, među kojima su žene i djeca. Policija je ušla i u pravoslavni saborni hram u Adis Abebi prekinuvši bogoslužje. Svećenici su uhićeni i odvedeni na nepoznato mjesto, javila je Africa ExPress.

O uhićenju članova osoblja UN-a izvijestio je glasnogovornik UN-a Stephane Djuarric. Nakon toga, glasnogovornik policije u Adis Abebi Fasika Fanta i glasnogovornik Vlade Legesse Tulu za Reuters su izjavili da nemaju nikakvih informacija o tome. O onima koji su dosad uhićeni, Legesse je rekao da su to „Etiopljani koji su prekršili zakon“.

Policija odbacuje optužbe o zatvaranju ljudi na etničkoj osnovi i tvrdi da su akcije usmjerene prema pristašama pobunjenika koji se bore protiv središnje Vlade.

Papa Franjo se nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, koju je predmolio u nedjelju 7. studenoga, osvrnuo na sukob u Etiopiji. „Draga braćo i sestre, sa zabrinutošću pratim vijesti koje dolaze s Roga Afrike, posebice iz Etiopije, koju potresa sukob koji traje više od godinu dana i koji je izazvao brojne žrtve i ozbiljnu humanitarnu krizu. Pozivam sve na molitvu za te narode izložene tako teškoj kušnji i ponovno pozivam da prevlada bratska sloga i miran put dijaloga“, poručio je.

Rat u Etiopiji počeo je 4. studenoga 2020. kada je premijer Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., poslao je vojsku u Tigre da bi svrgnuo pokrajinske vlasti nastale iz TPLF-a koji je optužio za napad na saveznu vojnu bazu u Danshi. Ofenziva je proglašena završenom 29. studenoga 2020. Međutim, sukobi su se nastavili, a pobunjenici su krenuli u protuofenzivu. Središnja Vlada je 28. lipnja 2021. jednostrano objavila trenutni prekid vatre. To je rezultiralo privremenim zatišjem. U kolovozu se TPLF kao saveznik pridružila Oslobodilačka vojska Oroma (OLA) što je dovelo do rasplamsavanja sukoba, objavio je Vatican News.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi