Vijesti - U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska”

 

U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska”

U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska” Autor: ika
Objavljeno: 26. 04. 2016 - 17:50

Scenarist i redatelj filma je Božo Vodopija

Dokumentarni film "Blažena Ozana Kotorska" autora Bože Vodopije prikazan je u utorak 26. travnja, uoči spomendana bl. Ozane Kotorske, u prepunoj dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Uvodničar u film bio je fr. Matijas Farkaš, prior dominikanskog samostana u Gradu, koji je istaknuo svetost života bl. Ozane Kotorske. Među dominikancima i posebice dominikankama, kao i onima koji odlaze u Kotor, blaženica je poznata, a sada će, zahvaljujući filmu postati poznatija i bliža i onima koji možda o njoj ništa ili dovoljno ne znaju. Bl. Ozana svojim primjerom potiče i poziva na svetost svakoga osobno, a biti svet ne znači činiti izvanredna djela, nego činiti obična djela s izvanrednom ljubavlju, rekao je, uz ostalo, prior Farkaš. 

Autor Vodopija, novinar Hrvatske televizije i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, zahvalio je svima koji su pomogli u nastajanju filma, te je s okupljenima podijelio neke zanimljivosti koje su pratile snimanje dokumentarca. Na snimanje filma potaknuli su ga objektivni razlozi nedovoljnog poznavanja blaženice u narodu i potreba da se o njezinom životu više zna, kao i osobni razlozi, odnosno osobno uvjerenje o njezinoj svetosti što je više puta doživio u svome životu. Filmsku večer pjesmom je popratila klapa "Kaše" koja je izvela dvije pjesme autora Bože Vodopije i Vicka Dragojevića. 

U polusatnom dokumentarnom filmu "Blažena Ozana Kotorska" brojni sugovornici govore o životu prve hrvatske blaženice koja je živjela u 16. stoljeću i čije neraspadnuto tijelo se danas čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke u Kotoru. Njezina svetost bila je prepoznata još među ljudima njezinog vremena. U filmu se, uz ostalo, mogu vidjeti snimke njezinog rodnog mjesta kao i prostori ćelije u kojima je provela 52 godine isposničkog života. Blaženom je proglašena 1927. godine, a postupak za kanonizaciju pokrenut je 2013. godine. Štuju je i katolici i pravoslavni. Prepoznata je kao osoba koja je činila dobra djela mnogima te kao osoba koja se na svoj način zauzimala za ekumenizam. 

Scenarist i redatelj filma je Božo Vodopija, snimatelj Mato Kristović, montažer Dominik Miljak, a film je objavljen u produkciji Hrvatske televizije. Film će na blagdan blaženice 27. travnja biti prikazan i na Hrvatskoj televiziji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi