Vijesti - U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska”

 

U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska”

U Dubrovniku prikazan dokumentarni film “Blažena Ozana Kotorska” Autor: ika
Objavljeno: 26. 04. 2016 - 17:50

Scenarist i redatelj filma je Božo Vodopija

Dokumentarni film "Blažena Ozana Kotorska" autora Bože Vodopije prikazan je u utorak 26. travnja, uoči spomendana bl. Ozane Kotorske, u prepunoj dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Uvodničar u film bio je fr. Matijas Farkaš, prior dominikanskog samostana u Gradu, koji je istaknuo svetost života bl. Ozane Kotorske. Među dominikancima i posebice dominikankama, kao i onima koji odlaze u Kotor, blaženica je poznata, a sada će, zahvaljujući filmu postati poznatija i bliža i onima koji možda o njoj ništa ili dovoljno ne znaju. Bl. Ozana svojim primjerom potiče i poziva na svetost svakoga osobno, a biti svet ne znači činiti izvanredna djela, nego činiti obična djela s izvanrednom ljubavlju, rekao je, uz ostalo, prior Farkaš. 

Autor Vodopija, novinar Hrvatske televizije i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, zahvalio je svima koji su pomogli u nastajanju filma, te je s okupljenima podijelio neke zanimljivosti koje su pratile snimanje dokumentarca. Na snimanje filma potaknuli su ga objektivni razlozi nedovoljnog poznavanja blaženice u narodu i potreba da se o njezinom životu više zna, kao i osobni razlozi, odnosno osobno uvjerenje o njezinoj svetosti što je više puta doživio u svome životu. Filmsku večer pjesmom je popratila klapa "Kaše" koja je izvela dvije pjesme autora Bože Vodopije i Vicka Dragojevića. 

U polusatnom dokumentarnom filmu "Blažena Ozana Kotorska" brojni sugovornici govore o životu prve hrvatske blaženice koja je živjela u 16. stoljeću i čije neraspadnuto tijelo se danas čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke u Kotoru. Njezina svetost bila je prepoznata još među ljudima njezinog vremena. U filmu se, uz ostalo, mogu vidjeti snimke njezinog rodnog mjesta kao i prostori ćelije u kojima je provela 52 godine isposničkog života. Blaženom je proglašena 1927. godine, a postupak za kanonizaciju pokrenut je 2013. godine. Štuju je i katolici i pravoslavni. Prepoznata je kao osoba koja je činila dobra djela mnogima te kao osoba koja se na svoj način zauzimala za ekumenizam. 

Scenarist i redatelj filma je Božo Vodopija, snimatelj Mato Kristović, montažer Dominik Miljak, a film je objavljen u produkciji Hrvatske televizije. Film će na blagdan blaženice 27. travnja biti prikazan i na Hrvatskoj televiziji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi