Vijesti - U Dubrovačkoj biskupiji proslavljen Dan posvećenog života

 

U Dubrovačkoj biskupiji proslavljen Dan posvećenog života

U Dubrovačkoj biskupiji proslavljen Dan posvećenog života Autor: ika
Objavljeno: 25. 01. 2020 - 22:19

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji proslavljen je u subotu 25. siječnja. Redovnice i redovnici koji djeluju na području Dubrovačke biskupije okupili su se u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku na molitvi i predavanju. Predavanje pod naslovom „Redovništvo – najljepši san Crkve“ održao je gvardijan Franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanom fra Ivan Boras. Euharistijsko slavlje s obnovom redovničkih zavjeta u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Redovnice i redovnici do katedrale su došli u procesiji s upaljenim svijećama koje je u zbornoj crkvi dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha blagoslovio dubrovački biskup.

„Zahvalni smo što u ovom slavlju radosti u Kristu gledamo milost redovničkog lica Dubrovačke biskupije“, kazao je uvodno predavač Boras. „Zahvalni smo što na njemu vidimo ljepotu raznih karizmi, tragove obnove i svježine, vidimo djela ljubavi, milosrđa i izgaranja za čovjeka; vidimo brige, bore i rane. Danas molimo Duha koji nas liječi i jača, koji svojoj Crkvi daruje novo svjetlo“, rekao je te pozvao okupljene da na ovaj dan sagledaju svoj redovnički život kao i život svoje redovničke zajednice te doprinos svetosti mjesne Crkve.

Govoreći o potrebi imanja snova skrenuo je pozornost na to kako je redovništvo san svih okupljenih jer su se za njega odlučili. Razmišljajući o tome što se dogodilo s tim snom u životu svakoga od njih s obzirom na rutinu života koja se s vremenom pojavljuje i razne druge razloge, predavač je naglasio važnost povezanosti s Kristom kako bi se taj san stalno obnavljao. Samostani bi trebali biti mjesta radosnog življenja, a redovnici sanjari koji daju Crkvi krila, poručio je.

Gvardijan Boras dotaknuo se i pitanja nedostatka redovničkih zvanja te govorio o posebnostima redovničkog života u ovom vremenu. Spomenuo je i kako se može dogoditi unutar redovničkih zajednica da se neke osobe možda osjete manje vrijedne zbog posla kojeg obavljaju, te u širem smislu da svakoga može dotaknuti i osjećaj da su beskorisni i nevažni jer kao da nisu nikome potrebni. Istaknuo je ulogu karizme svake redovničke zajednice kao zajedničkog dobra cijele zajednice na čemu svi participiraju. Redovnički poziv je dar čiste i nesebične Božje ljubavi, a redovništvo je put radosti života ispunjenog smislom i srećom u življenju za Boga, zaključio je.

Propovijedajući na misi u dubrovačkoj katedrali biskup Uzinić stavio je naglasak na zajedništvo ističući da redovnice i redovnici nisu poslani kao pojedinci nego kao zajednica. Kazao je i kako je Božja riječ temelj redovničkog života te da ju je važno zajedno u molitvi čitati jer ona gradi zajedništvo.

Jedni bez drugih ne možemo, ali zajedno možemo dosta; karizma je dar zajednici i živi se u zajedništvu; ekipe su snažne zbog zajedništva; Crkva je zajedništvo u kojoj redovničke zajednice imaju svoje mjesto, naveo je biskup samo neke misli koje su se čule tijekom proslave Dana posvećenog života u Dubrovniku. Povezao je to s ulomkom o obraćenju sv. Pavla. „Nije Pavao progonio pojedinca, on je progonio zajednicu, progonio je Crkvu“, rekao je biskup o onome što je činio Pavao dok je bio Savao.

„Onaj tko vidi Crkvu, tko vidi crkvenu zajednicu on vidi Isusa Krista. Isus Krist je prisutan u njoj. On koji je živio u Nazaretu, koji je hodao Galilejom navješćujući i objavljujući siromašnima i odbačenima ovoga svijeta Božje kraljevstvo, koji je ubijen, umro, uskrsnuo, nastavlja živjeti – živ je – u zajednici Crkve. I preko zajednice Crkve nastavlja svoje poslanje objave Božje radosne vijesti ljubavi prema svakom čovjeku, osobito prema odbačenima. U jedanaestorici, koji su simbol svih nas, nastavlja svoje poslanje. I želimo li nastaviti biti svjedoci Isus Krista možemo i moramo, ne samo kao pojedinci nego kao članovi svojih zajednica, to činiti“, kazao je biskup Uzinić.

Podsjetio je na Godinu posvećenog života koja se prije nekoliko godina slavila u Crkvi i na pismo koje je papa Franjo tada napisao, te evocirao neke misli o zajedništvu. Redovničke zajednice bi trebale biti odraz onoga što je Crkva, te pomagati Crkvi da ona bude kuća Božja. Biskup je naglasio i ‘prekaljenost u zajedništvu’, koja bi se trebala osjetiti u redovništvu. Redovnici su pozvani pružiti konkretni model zajedništva, oni su prvi koji bi trebali biti svjesni onoga što svi kršćani trebaju postati; življenje zajedništva se počinje od vlastite redovničke zajednice, vlastite redovničke kuće pa onda se to dalje širi, neke su od izrečenih poruka.

Biskup je zahvalio svim redovnicama i redovnicima na svemu što čine na području biskupije te na primjeru pokazao što bi se možda moglo učiniti zajedništvom svih zajednica. U življenju evanđelja nema konkurencije, biskupija je Crkva svih nas, nije ona samo Crkva dijecezanskih svećenika, ustvrdio je biskup Uzinić. Dodao je i da su svi pozvani moliti i za jedinstvo cijele Crkve jer Isus Krist raspeti i uskrsli povezuje sve kršćane.

I sv. Pavlu, blagdan čijeg obraćenja se slavio, Isus se očitovao u životu tadašnje crkvene zajednice po tome što je bila zajednica i u kojoj je on prepoznao Krista živa. „To želim i vašim zajednicama i cijeloj Crkvi, da po njima Krist bude prepoznat od ljudi našeg vremena“, poželio je biskup na kraju homilije.

Liturgijsko pjevanje predvodile su dominikanke s Korčule, a cijelo slavlje animirale su sestre i braća redovnici iz većine redovničkih zajednica koje djeluju na području biskupije.

Susret je organiziralo Vijeće za posvećeni život Dubrovačke biskupije s pročelnikom fra Stankom Dodigom koji je na početku uputio riječi pozdrava i dobrodošlice, a na kraju zahvalio svim sudionicima.

Dan posvećenog života u Dubrovniku proslavlja se ranije kako se ne bi proslava preklapala s otvorenjem Feste sv. Vlaha.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi