Vijesti - U Đakovu održana korizmena duhovna obnova za sve svećenike i redovnike

 

U Đakovu održana korizmena duhovna obnova za sve svećenike i redovnike

U Đakovu održana korizmena duhovna obnova za sve svećenike i redovnike Autor: ika
Objavljeno: 03. 03. 2020 - 23:13

Korizmena duhovna obnova za sav prezbiterij Đakovačko-osječke nadbiskupije – za sve dijecezanske i redovničke svećenike te đakone održana je 2. ožujka u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma u Đakovu. Obnovu je predvodio gvardijan franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Filipa i Jakova, apostola u Vukovaru fra Ivica Jagodić, OFM, a među brojnim svećenicima nazočili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić.

Obnova je započela molitvom Srednjeg časa, koju je predmolio mo. Ivan Andrić, nakon koje je uslijedio duhovni nagovor fra Ivice Jagodića, koji je razmatrao temu „Mogu li dati više?“, referirajući se na apostolsku pobudnicu pape Franje „Radujte se i kličite“.

Govoreći o prvom elementu, sagledavanju službe, napomenuo je da je svaki svećenik pozvan ispuniti zahtjev posvećivanja župi, u njoj živjeti i posvećivati je svojim pastoralnim djelovanjem utemeljenim na Kristu, rasti u molitvi s Kristom, s njim se odmarati i Krista poznavati, kako bi vjerodostojno dao primjer povjerenoj mu župi i Božjem narodu. Razmatrajući drugi element, Isusovu ponudu, tj. blaženstva, fra Ivica je napomenuo da se kroz blaženstva mora očitovati i svećeničko služenje. Poput Isusa biti milosrdni, razboriti i ponizni, jer svećeničko blago je u Kristu, a ne u svijetu.

Govoreći o odlikama čovjeka u suvremenom svijetu, trećem elementu, napomenuo je što svećenika ne smije karakterizirati, odnosno što ga mora obilježavati. Rekao je da svećenik mora biti čvrsto usredotočen na Boga koji ljubi, biti radostan i imati smisla za humor koji ne smišlja spletke, imati žara i poleta naviještati Evanđelje jer je Bog uvijek novost koja svećenika podiže i hrabri u poslanju, a posebice u ovo povlašteno korizmeno vrijeme. Govoreći o četvrtom elementu, napomenuo je da je duhovna borba protiv Đavla, važna kako bi svećenik donosio i razlučivao dobre od zlih duhova i na taj način kroz ispit savjesti i osobnu molitvu rastao u posvećenoj službi, drugim riječima biti i djelovati u ovome svijetu, neprestano bivajući usmjereni vječnom životu.

Poslije razmatranja uslijedilo je pokorničko bogoslužje u kapelici Bogoslovnog sjemeništa, prilika za ispovijed i pobožnost križnoga puta.

Na kraju susreta okupljenima je predstavljen Shematizam Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je nedavno izašao iz tiska. O shematizmu je ukratko govorio urednik dr. Boris Vulić koji je ovom prigodom izrazio zahvalnost svima koji su pridonijeli zahtjevnom projektu izdavanja Shematizma, napose izvršnoj urednici Margareti Gregić.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi