Vijesti - U crkvi Male braće u Dubrovniku proslavljen spomendan sv. Franje Asiškoga

 

U crkvi Male braće u Dubrovniku proslavljen spomendan sv. Franje Asiškoga

U crkvi Male braće u Dubrovniku proslavljen spomendan sv. Franje Asiškoga Autor: ika
Objavljeno: 04. 10. 2019 - 20:06

U crkvi Male braće u Dubrovniku u petak 4. listopada svečano je proslavljen spomendan sv. Franje Asiškoga.

Prema starom običaju, prije večernje mise franjevci su dočekali dominikance na vratima crkve. Nakon pozdrava i čestitki, koje su franjevci primili od braće dominikanaca za spomendan svog utemeljitelja, zajedno su u procesiji krenuli prema glavnom oltaru. Pred oltarom su otpjevali pjesmu: „Serafski otac Franjo i apostolski Dominik, oni nas poučiše zakon Tvoj Gospodine!”

Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju mnogih svećenika, predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku. U propovijedi se osvrnuo na život sv. Franje Asiškog, osobito na veliki zaokret u njegovu životu. Sv. Franjo u mlađoj dobi užasavao se gubavaca kojih je u to vrijeme bilo mnogo. Fr. Tomislav opisao je kakva je to zapravo bila bolest i kakvo je bilo društveno stanje gubavaca. Najčešće su bili odbačeni od sviju, a smatralo se da su svoju bolest zaslužili lošim ponašanjem.

Veliki zaokret u Franjinu životu dogodio se kada je sišao s konja i poljubio gubavca. „Neki novi neobičan osjećaj došao je u njegovo srce, čuo je Isusove riječi, koje smo i mi maloprije čuli u evanđelju: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.”

Propovjednik je istaknuo kako je i sam Franjo bio mladić dobro odjeven i pomalo egocentrik, ali se u njemu nastanio besmisao i upravo je to bila pukotina kroz koju je čuo Isusove riječi i mogao u gubavcu prepoznati samoga Isusa. U tome možemo naći i odgovor na pitanje zašto se i sami zovemo kršćanima: „Možemo reći zato što smo kršteni, ali pretpostavljam da se i u vama nešto prelomilo. Nešto u prošlosti ili sadašnjosti. To može imati veze s vašom obitelji, učinjenom ili neučinjenom stvari, rečenom ili prešućenom rečenicom, sa zdravljem, s ovisnošću, s usamljenošću, s izgubljenošću, s nekim nedostatkom koji je vaša tajna ili s nekim posebnim događajem. To može biti lom u vašoj izgrađenoj slici svijeta i taj lom ustvari postao je pukotina kroz koju je Krist došao do vašeg srca.”

Na kraju euharistijskog slavlja gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić zahvalio je propovjedniku i braći dominikancima te svima okupljenima što su uveličali svečanu proslavu spomendana sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkoga reda.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi