Vijesti - U Aktualnom HKR-a o današnjem blagdanu bl. Marije Propetoga

 

U Aktualnom HKR-a o današnjem blagdanu bl. Marije Propetoga

U Aktualnom HKR-a o današnjem blagdanu bl. Marije Propetoga Autor: ika
Objavljeno: 09. 07. 2021 - 11:54

Provincijalka Barbarić osvrnula se i na odnos hodočasnika i blaženice, istaknuvši da je on intiman

Na blagdan hrvatske blaženice Marije Propetog Petković o proslavama u rodnom Blatu i diljem zemlje na Hrvatskom katoličkom radiju govorile su provincijalna predstojnica s. Emila Barbarić i upraviteljica Zaklade "Marija Petković" s. Jasna Crnković.

Provincijalna predstojnica Družbe kćeri milosrđa s. Emila Barbarić u telefonskom javljanju iz blaženičina svetišta u rodnom Blatu na Korčuli govorila je proslavi 18. blagdana bl. Marije Propetoga kao i duhovnoj pripravi na blagdan. Istaknula je da je to postalo već tradicija, no ove se godine zbog epidemioloških mjera devetnica održavala pred crkvom Svih svetih, u kojoj se blaženica krstila. Predvodio ju je na Plokati župnik Župe Presvetog Srca Isusova (Potoci BiH) don Josip Galić, a svake je večeri bila druga tema.

Jutarnje mise predslavili su danas mladomisnik Mostarsko-duvanjske biskupije don Branimir Bevanda, i župnik Župe sv. Nikole iz dubrovačkih Čilipa don Josip Barišić, koji je bio župnik u Blatu u doba beatifikacije i otada dolazi svake godine. Okupili su se djelatnici Caritasa Dubrovačke biskupije koji i ove godine hodočaste svojoj zaštitnici, duhovne kćeri blaženice koje žive na Korčuli, mještani i hodočasnici iz drugih krajeva.

Kao zanimljivost današnje proslave istaknula je da će u 18.30 sati u čast blaženice viteško udruženje Kumpanjija iz Blata izvesti „Blatski tanac” i vitešku igru „Kumpanjiju”, koje se izvodi samo u posebnim prigodama, na blagdan zaštitnice mjesta sv. Vincence i blagdan bl. Marije Propetoga. Slijedi procesija s blaženičinim moćima i euharistijsko slavlje koje u 19 sati na Plokati predvodi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua.

Provincijalka Barbarić osvrnula se i na odnos hodočasnika i blaženice, istaknuvši da je on intiman, i svako ga doživljava na svoj način. Vidljivo je to i po mnoštvu poruka koje hodočasnici ostavljaju u blaženičinu svetištu, kako u knjizi dojmova tako i na papiru te ih je toliko da ih ne mogu izlagati na sarkofagu već ih čuvaju u albumima u prostoriji do samoga svetišta te ih svi mogu razgledati. Mnogi žele provesti i nekoliko dana u blaženičinu svetištu, pa im je ponuđena i ta mogućnost, istaknula je s. Emila.

Napomenula je da bl. Marija Propetoga Petković posebno uslišava molitve, napr. bračnih parova koji ne mogu imati djece, koji su u materijalnim potrebama, nezaposleni, u obiteljskim potrebama i doživljavaju da su po njezinu zagovoru doživjeli obraćenje. Provincijalka Barbarić spomenula je i druga mjesta na Korčuli koja su povezana s blaženicom – osim svetišta u Blatu, tu su Prižba i Babina, gdje je poučavala djecu i utemeljila prvu školu. Napomenula je također da im je općina Korčula darovala prostor koji namjeravaju urediti kao blaženičin spomen-dom.

Na kraju je provincijalka Barbarić sve slušatelje pozvala da dođu na Korčulu, osobito u Blato koje nudi oazu mira i molitve u blaženičinu svetištu.

Upraviteljica Zaklade „Marija Petković” s. Jasna Crnković, ujedno autorica slikovnice „Božji smiješak – Blažena Marija Propetog Petković”, a djeluje i kao odgojiteljica u vrtiću te ima više zaduženja u upravi provincije, govorila je o karizmi blaženice koja živi u njenim duhovnim kćerima kao i Poslanicima milosrđa te Biserima Očeva milosrđa.

S. Jasna govorila je zatim proslavama blaženičina blagdana diljem zemlje, devetnicama ili trodnevnicama u svim mjestima gdje djeluju kćeri milosrđa, ali i drugdje. Naprimjer središnje slavlje u Zagrebu je u Župi sv. Petra, te sv. Josipa i sv. Mirka u Šestinama. Blaženičin spomendan slavi se i u Osijeku, Puli, Dubrovniku, Čakovcu, na Ugljanu…

Osvrnuvši se na djelovanje zaklade „Blažena Marija Petković” koju vodi napomenula je da zaklada funkcionira tako da stipendiraju one najpotrebitije, koji se ne mogu obratiti drugima. Nije riječ o velikim iznosima ali su im mnogi posvjedočili „da im to malo jako puno znači”. To je iskazano milosrđe Božje, ne samo od sestara kćeri ljubavi već i laika članova Zaklade koji zapravo pomažu sve te stipendiste. Istaknula je da uvijek ima onih koji su spremni pomoći u realizaciji te nakane, kako povremenim visokim iznosima, a najviše znače mnogi ali stalni mali iznosi. Protekle školske godine pomogli su 80 stipendista i obitelji u potrebi, a na jesen će izaći novi natječaj i ponovno će nastojati pomoći svima koliko mogu.

S. Jasna osvrnula se i na dječje vrtiće koje vode kćeri milosrđa, kojima također žele promovirati duh i karizmu milosrđa bl. Marije Petković. Povratne informacije pokazuju im da se kod djece koja pohađaju te vrtiće osjeti duh pomaganja.

Preko Zaklade i sestara njihove provincije koje u različitim prigodama skupljaju za misijske aktivnosti Družbe, nastoje pomagati koliko mogu, kao u Kubi i u Kongu. Sestre nastupaju karizmom milosrđa – krenuti od najmanjih, najpotrebitijih. Kuba je mjesto gdje je vjera „zamrla” i važno im je pričati o Bogu a to se postiže preko drugih aktivnosti, naprimjer tamo imaju glazbenu školu i tako preko glazbe govore o Bogu, istaknula je s. Jasna.

Na pitanje ima li danas djevojaka koje bi krenule blaženičinim putem, odreći se svega, s. Jasna odgovara da ih uvijek ima jer dragi Bog uvijek poziva, „pitanje je samo koliko ga čujemo i koliko smo hrabri odazvati se”. Jer, nije lako odazvati se, a danas je možda i još teže jer ima previše ponuda u kojima se izgubimo. Napominje da u provinciji imaju jednu postulanticu i jednu novakinju, a vrata su otvorena svima. S. Jasna svjedoči kako je nju u redovništvo privukao Božji poziv, a zadržala ju je ljubav prema Bogu. Na kraju razgovora koji je vodila urednica Tanja Maleš s. Jasna istaknula je da kćeri milosrđa raznim djelatnostima nastoje promicati karizmu milosrđa bl. Marije Petković, a mnogi im se javljaju i svjedoče o milostima koje su zadobili po njezinu zagovoru.

Više informacija o bl. Mariji Propetoga i Družbi kćeri milosrđa dostupno je u časopisu „Tebi Majko” te na poveznici ovdje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi