Vijesti - Tribina o monaštvu i duhovnosti sv. Terezije Avilske

 

Tribina o monaštvu i duhovnosti sv. Terezije Avilske

Tribina o monaštvu i duhovnosti sv. Terezije Avilske Objavljeno: 01. 06. 2013 - 10:46

U sklopu Tjedna kršćanske kulture u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu održana je 1. lipnja tribina o monaštvu i duhovnosti sv. Terezije Avilske. Na tribini su sudjelovali duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Splitu dr. Edvard Punda i znanstveni suradnik u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Vukovaru mr. Henrik Damjanović. Mr. Damjanović prikazao je najvažnije vidove benediktinske i cistercitske duhovnosti.

Posebno je istaknuo kako je cistercitska duhovnost, kao i život u samostanu, velika "škola molitva". "Škola molitva" ostvaruje se ponajprije kroz poslušnost u odnosu prema Bogu, opatu i samoj zajednici. Završio je kratko analizom poznatoga djela "De diligendo Deo" cistercitskog teologa Bernarda iz Clairvauxa. 

Dr. Punda se u predstavljanju duhovnosti sv. Terezije Avilske zadržao uglavnom na ideji prijateljstva. Molitva je za Tereziju prijateljski razgovor s Bogom. Iz toga slijedi da je istinsko prijateljstvo, prijateljstvo s Isusom Kristom. To prijateljstvo pak zahtijeva obraćenje koje se treba shvatiti da ne tražimo "darove Gospodina nego Gospodina darova." Taj nas stav oslobađa od egoistične duhovnosti. Posebno je istaknuta uloga svetaca (Augustin, Grgur, Bernard) za sv. Tereziju koja i danas može i treba oduševiti kršćane za upoznavanje svetaca. Punda je svoje izlaganje završio Terezijinim pogledom na ženu, navodeći njezinu pomalo zaboravljenu rečenicu da "žena prima više milosti za sjedinjenje s Bogom negoli muškarac."

Nakon tribine povela se plodna rasprava u kojoj su dotaknute različite teme, među ostalima važnost čitanja Sv. pisma, duhovnoga štiva te uloga cistercitske i Terezijine duhovnosti za danas, posebice za duhovnost laika. Radi se o tomu da se duhovnost prožme poslušnošću, objektivnošću koja nas vodi prema Bogu onkraj nas samih. 

Tom tribinom završen je ovogodišnji Tjedan kršćanske kulture u Slavonskom Brodu. (ika)

 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi