Vijesti - Treće predstavljanje redovničkih zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije

 

Treće predstavljanje redovničkih zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije

Treće predstavljanje redovničkih zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije Autor: ika
Objavljeno: 23. 10. 2015 - 15:09

Pavlini

Treći susret predstavljanja redovničkih zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije održan je 23. listopada u kapeli Milosrdnog Isusa u Puli. O. Euzebije Josip Knežević, OSPPE, predstavio je pavline. Ovaj susret, kao i prethodne, gdje su do sada predstavljeni franjevci Zadarske provincije sv. Jeronima i redovnice Družbe kćeri milosrđa organiziraju sestre Milosrdnog Isusa. Predstavljanje je bilo u sklopu redovitih molitvenih susreta koji se tamo održavaju svakoga petka. Kapela se nalazi u Domu za starije i nemoćne osobe sv. Polikarp. 

Susret je počeo molitvom litanija Božjem milosrđu i krunicom Božjeg milosrđa. Uslijedilo je čitanje dnevnog evanđelja koje je tumačio o. Euzebije. Potom je predstavio povijest reda, s naglaskom na njegovo širenje u Hrvatskoj. Pavlinski red, Ordo sancti Pauli primi eremitae, OSPPE, nastao je početkom 13. st., kada je biskup Bartolomej, benediktinac, okupio pustinjake u okolici Pećuha u samostan sv. Križa. Slijedom povijesnih okolnosti posebno su se razvila središta Pećuh i Ostrogon. Red se širio spontano, a u naše su krajeve pavlini prvo stigli u Dubicu godine 1244. i zatim u Remete godine 1250. Godine 1261. Bartolomej je u Rimu susreo sv. Tomu Akvinskog koji mu je predložio bijelu boju za habite, koji su do tada bili sivi, kako bi se razlikovali od drugih tadašnjih redova. U početku nastao kao kontemplativni red, s vremenom su se pavlini sve više približavali narodu te su poučavanjem puka u raznim segmentima pridonijeli poboljšanju njihovih životnih okolnosti. Počeli su tako otvarati škole i tiskare te su ušli kao značajan čimbenik u povijest kulture i prosvjete predjela u kojima su djelovali. Prvu gimnaziju u sjevernoj Hrvatskoj otvorili su upravo pavlini u Lepoglavi. U Hrvatskoj su u povijesti postojale čak dvije provincije pavlina a samostani su bili brojni: u Rijeci, Senju, Modrušu, Kosinju, Petorvoj Gori, Kamenskom i drugim mjestima. Car Josip II. ukinuo je Red 1786. g. na području Austro-Ugarske. Tada su ugašeni i svi samostani u Hrvatskoj. Red je preživio u dva samostana izvan Austro-Ugarske, u današnjoj Poljskoj. Odatle je i počela obnova Reda, u Krakovu i Jasnoj Gori. O. Euzebije spomenuo je kako je kardinal Alojzije Stepinac posjetio samostan u Jasnoj Gori te tada izrazio želju da se pavlini vrate u Hrvatsku, no, premda su dva redovnika bila došla u Hrvatsku 1942. pokušaj, zbog rata, nije zaživio. Pavlini se vraćaju u Hrvatsku tek 1972., u svoj stari samostan Kamensko, kod Karlovca. Danas su u Hrvatskoj četiri samostana, ujedinjeni u Hrvatsku pavlinsku provinciju. Predavač se posebno osvrnuo na povijest pavlina u Istri, s naglaskom na samostan u Svetom Petru u Šumi. Car Fridrik II. dao je 1459. g. pavlinima napuštenu benediktinsku opatiju u Sv. Petru u Šumi. Pavlini tamo osnivaju samostan, a u njemu i novicijat i osnovnu školu za svu istarsku djecu. Po veličini taj je samostan bio odmah iza samostana u Lepogavi. Ukinut je 1786. g. Pavlini se vraćaju u Sv. Petar u Šumi 7. srpnja 1993. g. Danas stari samostanski kompleks još uvijek nije u funkciji, a redovnici žive u bivšem gostinjcu. U tom samostanu su trenutačno dva pavlina, o. Euzebije i o. Czeslaw, koji vode župu Sv. Petar u Šumi. 

Na pitanje slušatelja o. Euzebije objasnio je i formacijski iter kandidata za ulazak u pavlinski red. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje 10 pavlina: petorica u Kamenskom, dvojica u Sv. Petru u Šumi, jedan u Sveticama te petorica u Cavtatu, a hrvatska provincija ima četvoricu bogoslova u Krakovu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi