Vijesti - Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine

 

Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine

Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine Autor: ika
Objavljeno: 01. 08. 2018 - 01:08

Svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi i kandidati u odgojnim zavodima koji su rodom iz Cetinske krajine, u srijedu 1. kolovoza hodočastili su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Slavlje je počelo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio hvarski biskup Petar Palić. Uslijedila je procesija, a potom i euharistijsko slavlje kojim je predsjedao mons. Palić, uz koncelebraciju gvardijana i upravitelja svetišta Gospe Sinjske fra Petra Klapeža, cetinskog dekana don Stipe Ljubasa, župnika župe Gospe Sinjske fra Perice Maslaća i još tridesetorice svećenika.

U homiliji mons. Palić pozvao je sve okupljene oko lika Čudotvorne Gospe Sinjske da se otvore Božjoj Riječi i djelovanju Duha Svetoga poput proroka Jeremije i drugih svetopisamskih svetih osoba. „Prorok Jeremija iz prvog čitanja govori nam o svojem odgovoru na Božji poziv. Božji poziv sastoji se od poslanja i govorenja u Božje ime. Iako je doživljavan kao opasan i onaj koji donosi nemir, ismijavan, progonjen i proklinjan, Jeremija nije odustao od svoga poziva i poslanja: biti Božji glas i svojevrsna savjest u svijetu u i društvu u kojem živi. Jeremija utjehu nalazi na izvoru Božje Riječi", istaknuo je biskup.

Govoreći o daru poziva naglasio je kako Bog upućuje svoj poziv čovjeku koji ima zrelu vjeru, od njega uvijek traži više pa tako i od Bogu posvećenih osoba: „Svaki prorok pozvan je biti dosljedan, ne srdit na svoje poslanje, ostati vjeran i znati razlikovati bitno od nebitnog. Svatko ima jedinstveni put koji Bog stavlja pred osobu. Sve poteškoće i izazove možemo staviti pred Njega. On će čuti naše vapaje i odgovorit će na njih. Bog nas sve tješi riječima: „Ja sam s tobom, da te spasim i izbavim", naglasio je biskup, dodajući: „U mjestu smo koje je u povijesti osjetilo čudesnu moćnu zaštitu Božju po Djevici Mariji. I upravo pod okriljem ovog čudotvornog lika Gospe Sinjske želimo učvrstiti svoju vjeru da je Gospodin s nama. On je ovdje. Njegova riječ nije samo Jeremijina utjeha i hrana, nego je i naša utjeha i hrana. U euharistiji blagujemo Božju Riječ, Riječ Tijelom postalu, tijelo našega Otkupitelja Isusa Krista."

Na završetku euharistijskog slavlja gvardijan je zahvalio biskupu Paliću što je sa svećenicima, redovnicima i redovnicama iz Cetinske krajine hodočastio Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i predsjedao euharistijskim slavljem te mu a darovao sliku Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uoči blagdana Gospe od Anđela biskup Palić otvorio je Porcijunkulski oprost u svetištu Gospe Sinjske. Za euharistijskog slavlja pjevao je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac – Mačina. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje svećenika, redovnika i redovnica za obiteljskim stolom u samostanu Gospe Sinjske, objavljeno je na mrežnoj stranici splitskih franjevaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra započinju u utorak, 2. ožujka 2021. godine u 15.00 sati.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi