Vijesti - “Svjetlost naše vjere” - seminar o Istočnim katoličkim crkvama u arapskom svijetu

 

“Svjetlost naše vjere” - seminar o Istočnim katoličkim crkvama u arapskom svijetu

“Svjetlost naše vjere” - seminar o Istočnim katoličkim crkvama  u arapskom svijetu Objavljeno: 24. 11. 2013 - 07:49

U generalnoj kući Isusovih malih sestara u Rimu, Tre Fontane od 9. do 24. studenoga 2013. održan je seminar o Istočnim crkvama u arapskom svijetu na kojem je sudjelovalo šezdesetak malih sestara iz raznih zemalja svijeta. Na početku seminara mala sestra Maria Chiara, generalna odgovorna, sažela je u tri riječi bit seminara: susret, patnja i svjetlo. Susret nas otvara, poučava, izaziva i mijenja, budi ljubav i poniznost, otvara vrata u nama kako bi drugi mogao ući i naći zauvijek mjesta u našem srcu. 

Danas Istočne crkve, osobito u Iraku i Siriji, žive patnju,  diskriminaciju, progonstvo i opasnost nestanka. Po patnjama ovih crkava približavamo se Trpećem sluzi koji nas poziva na put obraćenja, na molitvu za mir. „S Bliskog Istoka dolazi i svjetlo našeg rođenja, smisao našeg života i naše smrti, nada našeg uskrsnuća, jer iz Svete zemlje dolazi  svjetlo naše vjere.“ Predavači iz Libanona, Egipta, Iraka, Sirije, Palestine  prikazali su povijesni okvir nastanka i razvoja svojih crkava, teološke i duhovne misli, razvoj monaštva i liturgije. Svaki svećenik  je  služio Euharistiju u svome obredu u kapeli malih sestara. Prisutnost malih sestara koje žive na Bliskom Istoku, osobito malih sestara Arapkinja, obogatilo je seminar i omogućilo aktivno sudjelovanje u liturgijskim slavljima. 

Nakon utemeljenja Isusovih malih sestara u Alžiru u suživotu s nomadima muslimanima 1939. godine male sestre srdačno su  primljene u svim Istočnim crkvama u Svetoj zemlji, Iraku i Egiptu. Ukorijenjenost Isusovih malih sestara na Bliskom Istoku u svim Istočnim katoličkim crkvama od 1949. godine upućuje na otvorenost katolicitetu Crkve. Osim maronitske Crkve u Libanonu sve druge Crkve imaju i sestrinsku pravoslavnu Crkvu  te je dijalog života bio i ostaje jedan od najvažnijih izazova svakodnevice. Svi  predavači su se složili s rečenicom zapisanom u zajedničkom pismu partijaraha: „Na Bliskom Istoku ili ćemo kršćani biti zajedno ili nas neće biti.“ Kršćani su sačuvali vjeru svjedočanstvom mučeničke krvi i zahvaljujući vjernosti liturgiji. O dramatičnom današnjem položaju kršćana u Siriji posvjedočio je o. Mayas Abud, bizantskog obreda, s pogledom  jake i stabilne vjere i  nade:  „U progonstvu, u patnji kako kao kršćanin živim nadu u Boga koji je prisutan? Crkva danas živi istinsku vjeru i istinsku nadu, živi ljubav po sućuti u sadašnjim patnjama. Crkva je živa jer Krist živi u njoj.“    

O traženjima plodne suradnje s muslimanskim vjernicima svjedočio je o. Fadi Dau, maronitskog obreda iz Bejruta, Libanon gdje u organizaciji „Adian“ zajedno rade kršćani i muslimani na promicanju odgoja međusobna poštovanja, suživota. Plod te suradnje je i kontekstualna teologija drugoga, „božansko gostoprimstvo“. Istaknuo je:„ Osobno smatram da  kršćani Arapi svjedoče na jedan blagi način drugotnost i njihovim nestankom nestao bi bitni dio arapske kulture. Velika uloga, poslanje kršćana u arapskom svijetu je poticati duhovni i etički Islam koji je u krizi i u velikom traženju.“ O koptskoj katoličkoj Crkvi u Egiptu te situaciji u zemlji predavao je isusovac o. Fadel Sydaros, iz Kaira ističući važnost poslanja katoliciteta te da upravo katolici jedini rade na jedinstvu zemlje. Njihovo poslanje je ići u susret drugima radeći na izgradnji civilnog društva vrijednostima i riječima u kojima odjekuje Evanđelje noseći otvorenost i univerzalnost, pažljivost prema osobi, osjećaj za drugoga. Naglasio je kako je zlatno doba Crkve pred nama i da je sadašnji trenutak teološko mjesto gdje je Bog prisutan. 

Mala sestra Mariam Nur iz Damasa, Sirija snažno je potakla sudionice seminara na produbljivanje i aktualizaciju  temeljne intuicije utemeljiteljice male sestre Magdalene: svakodnevni život u kontemplativnoj dimenziji kako bi Gospodina nosile poput Djevice Marije, u tišini. O. Rafik Khury, palestinski svećenik rimskog obreda iz Jeruzalema bio je moderator seminara. U zaključnoj riječi pozvao je male sestre čuvati izvornu intuiciju, u zajedništvu, solidarnosti, u zagovornoj molitvi, svjedočanstvom jednostavnosti, u susretima, pažljivosti do osobe, u tihom svjedočenju i sućuti. Jer mala sestra Magdalena nije željela ništa drugo do činiti djelo ljubavi i danas je na svakoj nastaviti ne zaboravljajući nikada kako je to djelo ljubavi djelo Crkve.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi