Vijesti - Svjedočanstvo s. Franciske Ulrike Sajdl o redovničkom pozivu

 

Svjedočanstvo s. Franciske Ulrike Sajdl o redovničkom pozivu

Svjedočanstvo s. Franciske Ulrike Sajdl o redovničkom pozivu Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2021 - 15:46

U utorak 5. listopada u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici, upriličeno je okupljanje i druženje za studente i radničku mladež, na kojem je posebna gošća bila s. Franciska Ulrika Sajdl, milosrdna sestra svetog Križa, koja je 26. lipnja 2021. položila prve redovničke zavjete.

Kako je rodom iz župe Maradik, s velikom je radošću progovorila o redovničkom pozivu u jednoj od župa Srijemske biskupije. Na samom početku, s. Francisku Ulriku Sajdl pozdravio je vlč. Ivica Zrno, redoviti kateheta u ovoj najstarijoj katehetskoj grupi. Istaknuo je radost poradi redovitog susreta, ali i poradi rijetke prilike koja im se ukazala.

U svojem obraćanju mladima s. Franciska Ulrika Sajdl posvjedočila im je svoje iskustvo poziva, od prvog osjećaja poziva, preko životnih premišljanja, pa do konačne odluke.

“Uobičajeno je da ljudi, osobito mladi razmišljaju o duhovnom pozivu, kao i o svećenicima ili redovnicima iz jednog veoma specifičnog kuta. Uobičajeno je da im je to strana vrsta života, koje se pomalo i pribojavaju. Ali ono što bih istaknula jest činjenica da je Bog svakoga od nas izabrao iz redova običnih ljudi. Osobno, pohađala sam školu kao i svi vi, život mi je donio određene situacije, pa i izbore na koje sam trebala odgovoriti. Moj odgovor vidite i sami. I sada kada bih trebala prisjetiti cijelog puta, vidim da nije bilo „odjednom“. Postojao je razvoj, a ono što mogu istaknuti jest trenutak odluke, kojeg povezujem uz susret mladih Srijemske biskupije u Sotu”, rekla je na početku s. Franciska Ulrika Sajdl.

“Kako mi život izgleda danas? Naravno da život jedne redovnice nije jednostavan, ali čiji jeste? Samostanski život donosi određeni red i dnevna pravila i na to se treba naviknuti. Međutim, sada mogu reći da je taj i takav red jedno posebno iskustvo koje osobu formira i daje joj usmjerenje. Pitali ste me je li mi teško držati red i raspored kakav mi nameće redovnički život. Mogu reći da je donekle bilo tako na početku. Međutim danas je potpuno drugačije, jer s tim redom računam od ranoga jutra”, poručila je s. Franciska Ulrika Sajdl.

Okupljeni mladi su pažljivo slušali mladu redovnicu, te su se nakon njezinog svjedočanstva interesirali za određene teme vezane uz samostanski život, kao i put do odgovora na poziv.

Susret mladih za studente i radničku mladež specifičnost je župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici. Ovakvi susreti, u Srijemskoj biskupiji, organiziraju se samo u srijemskomitrovičkoj župi i to je već duga tradicija. Nažalost, 6 godina (2013.–2019.) je bilo prekinuto.

Osvrćući se na susrete i rad s mladima, vlč. Ivica Zrno ističe kako je “vjerom, ustrajnim radom i lijepom ponudom puno toga moguće. Svjedočanstvo tome su i ovi susreti koje smo, Bogu hvala, ponovno oformili i s njima nastavili”.

Prema svjedočanstvu samih mladih veoma je lijepo da u njihovoj župi postoji ponuda rasta u vjeri, jer bez „vjerničkog kompasa“ čovjek je, a osobito mlada osoba, u trajnoj opasnosti da odluta sa pravoga puta.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Započeo zimski semestar...
Slijedeći članak:
VIDEO Papa s franjevkom...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi