Vijesti - Svetkovina sv. Dominika u šibenskom dominikanskom samostanu

 

Svetkovina sv. Dominika u šibenskom dominikanskom samostanu

Svetkovina sv. Dominika u šibenskom dominikanskom samostanu Autor: ika
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 08:04

Šibenski biskup Tomislav Rogić je na svetkovinu sv. Dominika, u srijedu 8. kolovoza, predvodio je misno slavlje u šibenskom ženskom dominikanskom samostanu Gospe od Ružarija. U koncelebraciji bili su umirovljeni biskup Ante Ivas i desetak svećenika. Uz dominikanke na slavlju su bila djeca i odgojiteljice Dječjeg vrtića blažena Hozana koji djeluje pri dominikanskom samostanu.

„Sveti Dominik i drugi sveci koji su osnivači redova, uvijek me fasciniraju, koliko su bili jaki duhom, koliko su bili Božji, da i nakon 800 godina, njihovi duhovni sinovi i kćeri, upravo po njihovim stopama – stopama svojih osnivača – mogu djelovati, ostvarivati svoju karizmu u današnjem svijetu. Rekao bih, toliko su bili otvoreni Duhu Božjem, blizu Bogu, da su njegovu milost, milosrđe, ljubav i istinu odražavali, oslikavali, prenosili, posredovali drugima. Ideal je da se to nastavlja po njihovim sljedbenicima. A za svetog Dominika pišu da je njegova najveća želja bila naviještati ljubav i istinu, Božju Riječ koja je postala tijelo. Zapravo Boga uprisutniti, utjelovljavati, ako se to tako smije reći. Jer, ne činimo to mi, to Gospodin čini po onima koji mu se odazovu, predaju, prepuste", kazao je biskup Rogić u homiliji. 

Naglasio je kako je vjernicima, poput sv. Dominika, ustrajno svjedočiti da se može živjeti drukčije nego što svijet živi. Da se može imati drukčije ciljeve, želje, radosti i zanose od onih kakvima je svijet sklon. Da bi to uspjeli evo nam Isusove oporuke i obećanja: Čuvajte ljubav kakvu sam vam pokazao – do žrtve križa – to je Isusova zapovijed, rekao je biskup. 

Redovnicama je poručio neka čuvaju poniznost pred Bogom u poslušnosti svome redu, svojim zadaćama i karizmi. Čuvajte blago svetog siromaštva, jednostavnosti koja životom prihvaća da nam je sve od Boga darovano i da Bogu pripadamo, da k njemu idemo i da druge k Njemu želimo dovesti, potaknuo je redovnice biskup Rogić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Humanitarni koncert zaklade „Marija De Mattias“ Klanjateljica Krvi Kristove

28. svibnja 2019. s početkom u 19.30 u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi