Vijesti - Svetkovina Srca Isusova na Drenovi

 

Svetkovina Srca Isusova na Drenovi

Svetkovina Srca Isusova na Drenovi Autor: ika
Objavljeno: 12. 06. 2015 - 15:09

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u petak 12. lipnja u samostanskoj kapeli Družbe Presvetog Srca Isusova na Drenovi svečano misno slavlje u povodu istoimene svetkovine.

U propovijedi istaknuo je da je srce simbol i ljudske i Božje ljubavi. S tim u vezi i grčki filozof Platon rekao je kako sve izvire iz jedne savršene stvarnosti kojoj je bit - dobrota. Nadbiskup je podsjetio kako na prvim stranicama o Božjoj objavi stoji da je Bog sve stvorio jer je htio da postoje i druga bića uz njega. Čovjek je prezreo Božju ljubav i na nju odgovorio neposluhom. Božja ljubav se daje bez ikakve prisile i interesa, ali je Božja ljubav i - vjernost. „Bog je čovjeku obećao spasenje i tu nalazimo karakter svake ljudske ljubavi: sposobnost da ljubimo! Bog se od čovjeka ne okreće, ne udaljava, ne odbacuje ga, nego traži vezu i nudi mu spasenje. Traži ga čak i onda kada se čovjek odrekne Boga", rekao je nadbiskup. 

Ljubavi nema bez apsolutne vjernosti, bez križa i bez žrtve, rekao je nadbiskup. S tim u vezi i naša ljubav je odraz Božje ako slijedimo te elemente ljubavi. Govoreći o nerazrješivosti kršćanskog braka kao odraza Božje ljubavi koja uvijek ostaje vjerna i nastoji spasiti i ozdravljati brak, istaknuo je „da smo pozvani našu ljubav jačati razumijevanjem, praštanjem i u tome snagu crpiti iz Božje ljubavi". Bog čini napore za obraćenje čovjeka i njegovo vraćanje na izvore i putove ljubavi. On se ne miri sa činjenicom da čovjek propada i što se više osoba udaljuje od Boga, to joj se On više približava. Božja ljubav je neshvatljiva poput majčine ljubavi koja će svoj život žrtvovati za život djeteta. Ljubav je nešto što nadilazi naš razum i koja graniči s misterijem, rekao je nadbiskup. 

Govoreći o svetkovini Srca Isusova kao srži kršćanske vjere, istaknuo je „da nas ono vodi do najdubljih dubina stvarnosti u kojima vidimo ljubav i dobrotu trojedinog Boga". Vjernike je pozvao da žive ljubav u svakodnevnom životu, da je nose u srcu i u svakodnevici svjedoče. U ovom svijetu puno toga nedostaje, a razlog je - nedostatak ljubavi, rekao je mons. dr. Devčić. Zaključujući propovijed potaknuo je sve na molitvu da im Bog ne uskrati svoju ljubav, a u trenucima kada se netko i udalji od Boga, da On nađe načina kako ga vratiti na vrelo života.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Priznanje franjevkama od...
Slijedeći članak:
“Prateći Majku Terezu”...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi