Vijesti - Svetkovina Majke Božje Bistričke u bistričkom karmelu

 

Svetkovina Majke Božje Bistričke u bistričkom karmelu

Svetkovina Majke Božje Bistričke u bistričkom karmelu Autor: ika
Objavljeno: 13. 07. 2019 - 23:08

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je u subotu 13. srpnja svetkovina zaštitnice samostana i hrvatskog naroda Majka Božja Bistrička. Misno slavlje predslavio je ovogodišnji mladomisnik karmelićanin o. Krešimir Bahmec uz koncelebraciju vlč. Antuna Motočića.

Na početku o. Krešimir podsjetio je da uz svetkovinu Majke Božje Bistričke danas obilježavamo i prvi dan trodnevne priprave za svetkovinu Gospe Karmelske, majke svih karmelićana, te izrazio osobitu zahvalnost što u toj prigodi može slaviti euharistiju u zajedništvu sa sestrama karmelićankama.

U sjeni bistričkog svetišta o. Krešimir u propovijedi je potaknuo okupljene vjernike na zahvalnost za to što smo mi, Hrvati, kao narod očuvali vjernost Bogu po Mariji kroz našu dugu nacionalnu povijest. „A upravo je Marija ona koja daje posebnu majčinsku crtu u našem narodu, što je daleko više izraženo nego kod ostalih europskih naroda. Malo je koji narod je tako vjeran Bogu i Mariji. Upravo nas je to održalo. Unatoč teškoj povijesti i progonima, Hrvati su sačuvali pobožnost Majci Božjoj. Već trideset i devet godina ovo je naše nacionalno svetište. … I sada kada nam je teško, vjerujem da ćemo se i dalje održati; ako nam je Marija zaštitnica, i sv. Josip, onda ni Bog neće od nas otići.“

Više puta istaknuvši riječi „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5), o. Krešimir potaknuo je vjernike da o njima razmišljaju i promišljaju što to njima osobno Gospodin govori. Jer upravo je to rečenica spasenja, ali to je ujedno posao koji je na nama, koji nitko drugi ne može umjesto nas učiniti. Nitko ne može umjesto nas tražiti što je to što Bog želi od nas. „Rijetko kada Marija naređuje, ali ona podiže glas zbog spasenja drugih. A tek kada se posve predamo u volju Božju, tada Bog kreće u akciju, tada On čini. Odgovor na pitanje što Bog od nas traži možda nećemo dobiti na ovoj misi, ali ćemo se njime morati baviti do kraja života. I što god nam Isus govori da činimo, to moramo i činiti“, zaključio je propovjednik.

Po završetku mise o. Krešimir podijelio je prisutnima zajednički i osobni mladomisnički blagoslov, nakon čega se zadržao u srdačnom bratsko sestrinskom druženju sa sestrama u Karmelu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi