Vijesti - Svetkovina Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu u Brezovici

 

Svetkovina Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu u Brezovici

Svetkovina Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu u Brezovici Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2016 - 11:38

U Godini Božjeg milosrđa svečano su proslavili svetkovinu Karmelske Gospe, u subotu 16. srpnja, u Stepinčevu Karmelu u Brezovici, brojni njezini štovatelji, prijatelji i članovi Škapularske bratovštine, kao i karmelićanke. Svi oni očitovali su "molitvom, pjesmom, euharistijom, sakramentima i primanjem Gospina škapulara svoju ljubav, odanost i vjernost Isusovoj i našoj Majci, u čemu ih nije omelo niti kišovito vrijeme".

Središnje misno slavlje predvodio je mons. Zvonimir Sekelj, zamjenik biskupskoga vikara za grad Zagreb i župnik župe sv. Blaža, uz dvadesetak suslavitelja svećenika, redovnika i bogoslova, dok je nekoliko svećenika ispovijedalo hodočasnike, zajedno s karmelićaninom o. Darijem Tokićem, koji ih je primao u Škapularsku bratovštinu. 

"Ljudski nam se čini da je svijet prepušten samome sebi. Ali ne, svijet je u Božjim rukama. Bog nas potiče da činimo dobro. Božja zajednica nikada neće biti poražena od zloga. Tu je Marija, Isusova i naša Majka, koja plaštem ljubavi štiti svoju djecu, one koji Boga traže", rekao je između ostalog na početku misnoga slavlja mons. Sekelj. A onda je, u homiliji, potaknuo vjernike na slušanje i življenje po Riječi Božjoj, "po kojoj nam Bog dolazi sebe protumačiti". 

Oslanjajući se na misna čitanja svetkovine, istaknuo je da Bog može učiniti čudo da suha zemlja postane plodna, da donosi rod, kao što je to učinio po vjeri proroka Ilije. Jer: "Bog želi da čovjek, narod, budu Bogu slični. U tome čovjeka priječi, od njegova iskona, sloboda. Zanimljivo je kako se mi u toj bitnoj komponenti opredjeljujemo protiv Boga. Ali kako se Bog ponaša? On dolazi k nama. Dolazi radi naše slobode. Naš Bog nam se želi trajno darivati, komunicirati s nama kroz sakramente, molitvu, euharistiju. Bog hoće reći čovjeku: 'Ti si moja slika, dajem ti slobodu da sud doneseš. Ti si osobnost i Božja vrednota'", pojasnio je propovjednik. 

Zatim je spomenuo kako su karmelićanke shvatile tu slobodu darujući se potpuno Kristu Gospodinu, a na poseban način je tu slobodu posvjedočila Presveta Djevica Marija. Ona nije puno ispitivala, komplicirala, već je vjerovala Bogu, Božjoj ponudi i njegovim planovima, "u čemu i nama pomaže da stignemo u luku spasa, prolazeći kroz problematiku života do susreta sa sobom i s Kristom Gospodinom". I na kraju, propovjednik je zaželio hodočasnicima da, kao slobodna bića, susretnu Boga u prirodi, u čovjeku, i u svijetu, te upravio molitvu Presvetoj Djevici Mariji, sa željom da bude trajno prisutna u Crkvi i da tješi biskupe, svećenike, sve nositelje autoriteta, sve koji su ranjeni na duši ili na tijelu, sav hrvatski narod, sve nazočne, kako bi svi shvatili da tajna sreće leži u dobroti i u nasljedovanju Isusa Krista. 

Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta karmelićanke, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, a narod im se pridružio. Na kraju misnoga slavlja o. Tokić čestitao je karmelićankama njihovu svetkovinu, srdačno je zahvalio za misno slavlje, za homiliju i liturgijsko zajedništvo voditelju slavlja mons. Sekelju, koncelebrantima, a osobito svećenicima koji su na kiši ispovijedali, te hodočasnicima, posebno onima iz Siska, i onima iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Trnjanske Savice iz Zagreba i njihovu župniku Antunu Vukmaniću, koji su preporučili Gospi Karmelskoj i redovnicama gradnju crkve Bl. Stepinca. 

Don Stjepan Bolkovac, SDB, tajnik Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, predvodio je popodnevnu euharistiju kojoj je prethodila Večernja Časoslova i Litanije Lauretanske. Uz njega su bili u asistenciji bogoslovi Željko Nestić, akolit, Tomislav Šagud, Dario Kral i Ante Bojanić. Misno slavlje animirao je krasnim pjevanjem, kao i prigodnim koncertom na kraju mise, župni mješoviti zbor "Sv. Cecilije" iz Vukovine pod ravnanjem mo Branka Pucekovića. 
U uvodnim mislima euharistijskog slavlja Bolkovac je čestitao redovnicama blagdan njihove duše i zaželio im da s Marijom traže Isusa, a vjernicima je poručio da ih Gospa Karmelska vodi da žive u volji Božjoj i da čine dobro tu gdje jesu. 

Potom je u homiliji razlomio Riječ Božju i uprisutnio ju je štovateljima Karmelske Gospe. Tako je, između ostalog istaknuo da "mi kršćani imamo tri majke: majku koja nas je rodila, majku Crkvu i Majku Mariju". "Po Majci Mariji nismo sami. Samoća je teška. Pozvani smo živjeti s drugima. Bog nas je stvorio jedne za druge i dao nam je smisao da tražimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima; da budemo blagoslov jedni drugima i da činimo dobro", rekao je, između ostalog, Bolkovac. Spomenute misli potkrijepio je Pavlovim ulomkom iz poslanice Galaćanima kao i odlomkom iz prve knjige o Kraljevima gdje se govori kako prorok Ilija nazire u malom oblačku kišu, blagoslov, u kojem duhovni pisci vide Mariju koja je svijetu donijela Isusa. "Isus nam je dao život, kao i svoju Majku pod križem, o čemu govori evanđelje svetkovine", rekao je propovjednik. Potom je poručio: "Slavimo veliku životnu istinu da imamo Majku Mariju koja nas zagovara i moli za nas, koja nas zaodjeva škapularom ljubavi. Škapular je znak da smo darovani Mariji. Zato svoj život i muku stavimo u srce Marije da nas hrabri i tješi i da nas vodi Isusovim putem. Treba računati s Bogom i Majkom Božjom Marijom da spoznamo što je ljubav Božja i da za nju živimo". 

Devetnicom, te trodnevnom duhovnom obnovom pripremili su se štovatelji Karmelske Gospe od 13. do 15. srpnja za njezinu svetkovinu, tijekom koje su sudjelovali na Večernjoj, Lauretanskim litanijama, misi i propovijedi, uz mogućnost ispovijedanja i primanja Gospinog škapulara. Misna slavlja animirale su pjevanjem kamelićanke iz Brezovice. 

Prvoga dana trodnevnice, u srijedu 13. srpnja, misu je predvodio domaći župnik župe Uznesenja BDM iz Brezovice Zvonimir Vuković uz asistenciju bogoslova akolite Željka Nestića i ministranta Tomislava Skendera. 

U homiliji Vuković je pronašao poveznicu između blagdana Majke Božje Bistričke i Gospe Karmelske. Govorio je o značenje blagdana, o povijesti Majke Božje Bistričke, o njezinu štovanju, hodočašćima, s osobitim naglaskom na molitvu krunice u marijanskim svetištima, u duhu sv. Ivana Pavla II. Na kraju misnog slavlja župnik je iznenadio č. majku T. Viktoriju Shtufi i redovnice dodjelom povelje, u znak zahvalnosti za molitveno-duhovnu suradnju sa župom, osobito u prigodi blagoslova novog oltara u župnoj crkvi. Redovnice su mu uzvratile čestitkom u stihu i pjesmi, uz 40. obljetnicu njegova svećeništva. 

Mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, predvodio je u četvrtak 14. srpnja misno slavlje, uz koncelebrante Domagoja Matoševića, rektora Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati i budućeg rektora svetišta u Mariji Bistrici te Matiju Pavlakovića, upravitelja župe Kašina i skorog novog rektora spomenutog sjemeništa, kao i uz bogoslova akolitu Željka Nestića i ministranta Tomislava Skendera. "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe i učite se od mene", bila je okosnica homilije mons. Sentea. On ju je usmjerio prema današnjem opterećenom čovjeku koji samo u susretu s Bogom dolazi do sebe i do rasterećenja od životnih kušnja, koje Bog čovjeku dopušta kako bi jače krenuo za njim, posvetio se i bio blagoslov za druge. I na kraju homilije, među inim, rektor je zaželio hodočasnicima da si odmore dušu u Gospinim svetištima, u oazi Karmela, kod Isusove Majke Marije koja ih čuva, prati i vodi do Isusa. 

Vlč. Matošević zahvalio je nebeskom Ocu na misnom slavlju, kao i mons. Senteu kojemu je srdačno čestitao 20. obljetnicu svećeništva, a vlč. Pavlakoviću 10. obljetnicu, dok je mons. Sente zapazio da se pred Gospom Karmelskom našao zbor rektora, koji imaju puno toga zajedničkoga i koji vole Boga, Majku Božju, mlade i ljude. 

Župnik župe Svetih anđela u Savskom Gaju i novozagrebački dekan Ivan Topolnjak, uz asistenciju ministranta Tomislava Skendera, predvodio je misno slavlje u petak 15. srpnja, na uočnicu svetkovine Gospe Karmelske. Govorio je o značenju riječi Karmel, što znači vinograd Božji ili cvatući vrt, po kojoj je dobila ime Gospa Karmelska. Jednako tako, oslanjajući se na misna čitanja, spomenuo je čuda Božja koja su stalno oko nas, o kojima govori evanđelje dana, a za koja se traži vjera: trganje klasja u subotu, te ulazak u Hram kralja Davida s vojnicima. Posebna čuda događala su se po Marijinoj vjeri, poniznosti i poslušnosti. "Bog je došao k čovjeku po njezinoj vjeri. Marija je prošla kroz iskušenja vjere. Bog i danas, kad nitko nikoga ne sluša, od nas traži poslušnost", istaknuo je Topolnjak i pozvao hodočasnike da se ugledaju u Gospu Karmelsku, da vjeruju, slušaju i rade s njom, kako bi Bog uvijek bio u njihovu životu na prvome mjestu i kako bi bili veliki u vršenju Božje volje. 

Brojni štovatelji Karmelske Gospe posvjedočili su spomenutu istinu, pristupali su svih dana slavlja Karmelske Gospe sakramentu pomirenja i euharistije, uz primanje škapulara i predanje sebe i svojih milih Gospinu zagovoru i molitvama karmelićanki.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi