Vijesti - Svečano proslavljen utemeljitelj Reda propovjednika sv. Dominik

 

Svečano proslavljen utemeljitelj Reda propovjednika sv. Dominik

Svečano proslavljen utemeljitelj Reda propovjednika sv. Dominik Autor: ika
Objavljeno: 08. 08. 2017 - 23:00

U klaustru dominikanskog samostana u Dubrovniku u utorak 8. kolovoza svečano je proslavljena svetkovina utemeljitelja Reda propovjednika sv. Dominika. Kao i uvijek na proslavi su sudjelovali franjevci koje su ispred crkve Sv. Dominika dočekali i pozdravili dominikanci predvođeni fr. Matijasom Farkašem, priorom dominikanskog samostana.

Redovnici su se zajednički uputili prema klaustru gdje su otpjevali antifonu dočeka braće. Uslijedilo je svečano misno slavlje koje po tradiciji na blagdan sv. Dominika predvode franjevci, a koje je ove godine predvodio fra Ivo Kramar, predstojnik franjevačkog samostana Sv. Vlaha u Pridvorju. 

Na početku propovijedi, uz čestitke dominikancima za proslavu njihovog utemeljitelja, predstojnik Kramar rekao je kako je sv. Dominik uvijek govorio s Bogom, ali i o Bogu, te „da nas riječi sv. Dominika uvijek vraćaju na temeljnu odrednicu odnosa Boga i čovjeka, istinu". Na temelju evanđelja po Luki u kojem Isus šalje 72 navještenika da navješćuju poruku o Božjem kraljevstvu po cijelom svijetu, propovjednik je rekao kako se evanđeosko i kršćansko navještenje ne odnosi samo na uži krug učenika već i na svećenike, duhovne osobe i na sve one koji se smatraju Isusovim učenicima. Dodao je i kako temeljna snaga kršćanskog života nije u svećeniku koji propovijeda, nego u poruci. „U toj istini je snaga Isusovih učenika", napomenuo je. 

Objasnio je kako je jedna od najvažnijih činjenica kod Isusovih poslanika ta da su oni ti koji donose ljudima Božju riječ, i da moraju zbog toga biti mirotvorci. „Taj mir, Isusov mir je kreativni mir. Mir koji stvara nove odnose među ljudima, koji vraća radost u srce. Mir u dušu", rekao je i dodao kako se sv. Dominik posvetio navješćivanju Isusove istine, ne one ljudske nego one Isusove koja oslobađa čovjeka i vraća ljude u Isusov mir. „Današnje evanđelje govori da smo svi pozvani biti Isusovi poslanici. Mirotvorci. Radnici u Isusovoj velikoj žetvi. Nisu evanđelja Isusova poruka upućena samo nekima, nego svima, počevši od biskupa, svećenika do prolaznika, svi su pozvani propovijedati Isusovo evanđelje. Isusovu riječ. Kroz obični pozdrav Hvaljen Isus i Marija. I svi smo odgovorni kako ta poruka uspijeva u našem nimalo laganom svijetu", poručio je propovjednik. 

Na kraju misnog slavlja okupljene je pozdravio prior Farkaš koji je ujedno zahvalio predstojniku Kramaru što je pristao predvoditi ovu proslavu, ali i vlč. Donaldu Markoviću, župniku župe Presvetog Srca Isusova Pećine u Bosni i Hercegovini, što je predvodio trodnevnicu od subote 5. kolovoza do ponedjeljka 7. kolovoza. 

Prigodom proslave svetkovine bila je izložena relikvija prsta sv. Dominika kojoj su vjernici na kraju mise mogli izraziti čašćenje. 

Proslavu svetkovine pjesmom su animirali članovi „VIG Veritas".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi