Vijesti - Svečani zavjeti osmorice juniora Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

 

Svečani zavjeti osmorice juniora Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Svečani zavjeti osmorice juniora Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Autor: ika
Objavljeno: 11. 10. 2020 - 22:15

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto, uz koncelebraciju braće iz provincije

U crkvi Uzvišenja sv. Križa na Sigetu u Zagrebu u subotu 10. listopada u 10 sati osmorica franjevačkih juniora položila su svoje svečane zavjete. U posebnim uvjetima, zbog pandemije koronavirusa, svoje svečano "da" Bogu, izrekli su: fra Marko Bagarić, fra Ivica Berišić, fra Vinko Brković, fra Marko Ćosić, fra Antonio Kirin, fra David Vrbanec, fra Ivan Ivanković i fra Marko Vuković.

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto, uz koncelebraciju braće iz provincije.

Svečano slavlje, praćeno skladnim pjevanjem zbora franjevačkih bogoslova iz Zagreba i Hercegovačke franjevačke provincije, započelo je procesijom u kojoj je svaki zavjetovanik u svojim rukama nosio upaljenu svijeću i položio je podno oltara kao znak predanja Bogu.

Nakon što je đakon svečano otpjevao evanđelje, uslijedio je prvi dio obreda zavjetovanja te prigodna propovijed. Pred franjevačkom braćom i obiteljima zavjetovanika, fra Milan je u propovjedi okupljene podsjetio na primjer Isusa koji je dao zapovijed ljubavi “ali je bio i prvi koji ju je živio i provodio”.

U nastavku je istaknuo kako svatko od nas “treba utjeloviti Isusov život u svakodnevnicu i odbaciti napast kompromisa”, a napose svečanozavjetovanici koji su “svježina Crkve i Franjevačkog reda” dodavši da su oni “znak da Bog nije zaboravio Crkvu.” Provincijalni ministar je na kraju propovijedi svečanozavjetovanike preporučio zagovoru Marije Bezgrešne uz nakanu “da se njihov svečani “da” pretoči u njihov život i djelotvornu ljubav.”
Nakon propovijedi uslijedio je nastavak obreda zavjetovanja tijekom kojeg su se osmorica franjevaca prostrla ispred oltara, dok su okupljeni pjevajući odgovarali na zazive franjevačkih litanija, moleći zagovor i pomoć brojnih svetaca i blaženika Franjevačkog reda i hrvatskog naroda za ovu mladu braću.

Zavjetovanici su potom položili svoje ruke u ruke provincijalnog ministra i u prisutnosti dvojice svjedoka fra Tomislava Faletara i zlatomisnika fra Ferde Posavca, obećali svoju vjernost Bogu kroz zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti. Nakon obreda zavjetovanja provincijalni ministar blagoslovio je braću koja su položila svoje vječne zavjete te je nastavljeno misno slavlje.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi