Vijesti - Svečani zavjeti bazilijanke s. Terezije Pilić

 

Svečani zavjeti bazilijanke s. Terezije Pilić

Svečani zavjeti bazilijanke s. Terezije Pilić Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2016 - 21:10

S. Terezija Pilić, Reda sestara sv. Bazilija Velikoga, Hrvatske provincije sv. Bazilija i sv. Makrine, položila je svečane zavjete u subotu 1. listopada u katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Rođena je 23. srpnja 1983. u Bugojnu, BiH, od oca Ante i majke Zorke Pilić rođ. Kalem, kao prvo od četvero djece. Krštena je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju i dobila ime Lucija.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Uskoplju, potom je upisala Pravni fakultet u Mostaru. Osjetivši poziv za redovnički život dolazi u samostan bazilijanki u Križevce 15. ožujka 2009. U novicijat je ušla 1. listopada 2009., a prve zavjete položila je 1. listopada 2011. Za potrebe apostolata položila je tečaj za njegovateljicu starih i nemoćnih, a trenutačno pohađa studij teologije posvećenog života kod karmelićana u Remetama. Liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga i obred monašenje (svečanog zavjetovanja) predvodio je križevački vladika Nikola Kekić, a suslužili su domaći župnik Mihajlo Simunović, o. Andrija Kekić i o. Ivica Radeljak. Na svečanom slavlju okupila se redovnička zajednica, roditelji, braća i sestra s obiteljima, rodbina, prijatelji i dobročinitelji koji su molitvom podržali ovaj čin posvete i ljubavi prema Gospodu kojem je s. Terezija povjerila sebe, svoju budućnost te obećala vjerno i do kraja života živjeti u zajednici siromaštvo, čistoću i poslušnost prema Pravilima i Konstitucijama Reda sv. Bazilija Velikog. Vladika Kekić u propovijedi je protumačio blagdan Pokrova (Plašta ili Zaštite) Presvete Bogorodice koji se posebno slavi na Istoku i čiji blagdan pada 1. listopada. Na taj dan godine 911. je u Carigradu, za vrijeme cjelonoćnog bdjenja, u crkvi posvećenoj Bogorodici u Blacherni, sv. Andrija zajedno s učenikom Epifanijem imao viđenje Bogorodice kako svojim plaštem (pokrovom) zakriljuje sav prisutni puk. Bila je okružena apostolima i svim svetima. Na spomen toga događaja ustanovljen je blagdan Pokrova Presvete Bogorodice pod čiju zaštitu je vladika Kekić stavio i s. Tereziju, želeći joj da ustraje u radosti u Gospodu kojega ljubi i kojemu daje sebe zauvijek.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi