Vijesti - Svečana proslava Karmelske Gospe u Stepinčevom Karmelu

 

Svečana proslava Karmelske Gospe u Stepinčevom Karmelu

Svečana proslava Karmelske Gospe u Stepinčevom Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 18. 07. 2021 - 22:02

Provincijal Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa o. Dario Tokić, OCD, predslavio je u nedjelju 18. srpnja središnju euharistiju na proštenju Karmelske Gospe u Brezovici.

Uz njega  je koncelebrirao o. Ilija Tipurić, OCD, a sudjelovali su i ministranti i čitači: Dora Nestić, Marija Marić i Lea Balaško.

U zapaženoj homiliji o. Dario je govorio o Isusovom testamentu s križa po kojemu je ostavio svoju Majku nama za Majku. Jednako tako, govorio je o štovanju Marije u Karmelu od samih početaka karmelskog Reda, koji je osnovan na službu i čast Isusove Majke. Marijino majčinstvo se proteže od Isusa na sve ljude.

Karmelski škapular znak Marijine majčinske ljubavi

„Ona je ‘početak svijeta boljega’ jer je Majka Spasitelja svijeta, ali je i ‘utočište grešnika’ jer je majka i sviju nas. Njezino majčinstvo trajno je i ponajviše se očituje u brizi koju ima za svakog od nas. U brizi da nitko od onih koje joj je Sin s križa povjerio ne propadne, nego da imaju život vječni.

Na isti način opisuje Sveto pismo Božju ljubav koja se očituje u Isusovu poslanju: ‘Bog je tako ljubio svijet, te je dao Sina svoga Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3, 16).’ Marija je na istom zadatku sa svojim božanskim Sinom, zadatkom koji joj je sam Isus povjerio kao svoju posljednju volju ovdje na zemlji. Da nam bude Majka koja se brine za naše vremenito i vječno spasenje“, rekao je otac provincijal.

U nastavku propovijedi govorio je o Karmelu koji časti Mariju kao svoju Majku i Kraljicu.

Marijina služba u odnosu prema nama je služba ljubavi; koja nas ispravlja u ljubavi i koja se skrbi da ne propadne djelo njezinoga Sina Isusa. I stoga njezina služba je više majčinska, nego kraljevska. I dokle god postoji veza između majke i djetete, postojat će i majčinska ljubav i skrb za svoje dijete. To je povezanost koja traje i poslije smrti, koja je jača i od smrti. Upravo je karmelski škapular znak Marijine majčinske ljubavi, skrbi i zaštite koja nikad ne prestaje.

Također je još spomenuo da je škapular simbol jarma Kristova, ljubavi na koju nas Bog poziva, te simbol Marijine posebne zaštite. Zato ga zovemo i Marijino odijelo, jer je to znak drugog dijela Isusova testamenta s križa „Evo ti Majke“, misli su predslavitelja.

Molimo Gospodina da nas učvrsti u krepostima koje je Marija imala i čuva na putu do Vječnosti

Isto tako spomenuo je da je nošenje škapulara poziv da nasljedujemo Marijine kreposti i vrline; vjeru, osluškivanje Riječi Božje, raspoloživost za Božje planove, osjetljivost za bližnje i za ljude u potrebi, ustrajnost u patnji i boli pod križem, te njezinu vjernost.

Na kraju homilije poručio je prisutnim štovateljima Karmelske Gospe da molimo Gospodina da nas učvrsti u krepostima koje je Marija imala i čuva na putu do Vječnosti, do Boga.

Vlč. Andrija Miličević uputio je srdačne riječi zahvale o. Tokiću, sestrama karmelićankama, zboru i svim prisutnim štovateljima Karmelske Gospe.

Don Stjepan Bolkovac, SDB, otvorio je proštenje jutarnjom svetom Misom, uz suslavitelja o. Olega Vatsebu. U svojoj homiliji naglasio je da Mariju trebamo uzeti u svoj život i živjeti s njom, te ju nasljedovati, osobito u tome da nam Bog bude na prvome mjestu i da s talentima koje imamo služimo bližnjima, a ne sebi. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta, pod vodstvom s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Župni vikar župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Matija Vragović, predvodio je zavjetnu hodočasničku misu župe Vukovina, uz koncelebranta Željka Kovačevića, trajnog đakona. Na svetoj Misi je sudjelovao veliki broj hodočasnika iz župe Vukovina, uz počasnu stražu Turopoljskih povijesnih postrojbi banderij.

Misno slavlje uzveličao je ženski župni zbor iz Mraclina, pod ravnanjem i orguljskom pratnjom prof. Antuna Kotteka.

S pjesmom „Zdravo Djevo“ završeni svečani dani Gospe Karmelske

U prigodnoj homiliji vlč. Matija je upoznao hodočasnike u bitnim crtama s duhom Karmela. Tako je između ostalog rekao da je karmelska duhovnost nasljedovanje Isusa Krista po Marijinom primjeru. Isto tako je naveo da je molitva život Karmela koja vodi do intimnog prijateljstva s Gospodinom. Na kraju je propovjednik poručio da Crkva ne može biti bez Marije, ona je naša sadašnjost i naša budućnost. S njom pretvaramo pustinju svijeta u plodni vrt.

Večernju svetu misu, koja je ujedno bila i završetak vanjske proslave Gospe Karmelske, predslavio je vlč. mr. Andrija Miličević iz Zagreba, uz suslavitelja vlč. Damira Ocvirka, župnika župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Motreći misna čitanja svetkovine, propovjednik se zaustavio na riječi „gora“ koja povezuje sva tri čitanja. Ilija se popeo na vrh Karmela kako bi čuo i susreo Gospodina; učenici su pratili Isusa na goru Kalvariju, gdje im je Isus dao svoju Majku Mariju za Majku. Isto tako i mi, popeli smo se na goru Karmel da bismo susreli Gospodina koji nas uči kako živjeti. U trenutcima najteže agonije na križu, Isus ne zaustavlja pogled na sebe, već gleda na druge, osvrće se na one koji su oko njega, na učenike i Majku. Taj susret s Gospodinom na brdu mijenja naš život. Mi postajemo više braća i sestre, a tome nas uči Majka Marija.

U svim danima Gospe Karmelske, nekoliko svećenika trajno je dijelilo hodočasnicima sakrament pomirenja, te oblačilo vjernike u Gospin škapular. S pjesmom „Zdravo Djevo“ završeni su svečani dani Gospe Karmelske u Stepinčevom Karmelu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi