Vijesti - Sv. Ignacije proslavljen kod isusovaca u Zagrebu

 

Sv. Ignacije proslavljen kod isusovaca u Zagrebu

Objavljeno: 31. 07. 2014 - 23:25
Središnjom večernjom koncelebracijom koju je s dvadesetak svećenika u bazilici – svetištu Presvetog Srca Isusova uz rezidenciju isusovaca u Palmotićevoj u Zagrebu predvodio superior o. Mirko Nikolić, a propovijedao o. Mijo Nikić, u četvrtak 31. srpnja svečano je proslavljen blagdan sv. Ignacija Lojole, osnivača Družbe Isusove (1540.).

U propovijedi pred punom bazilikom, osobito štovatelja sveca rodom iz Loyole (Baskija), koji se od plemića – vojnika, dovinuo do časti oltara, misao vodilja o. Mije bile su Ignacijeve riječi "Idite i zapalite svijet", uklesane uz svečev kip u Rimu. Posebnu pozornost posvetio je Ignacijevoj metodi razlikovanja duhova (glasovite ignacijevske duhovne vježbe), istaknuvši kako nam je ona danas, u vremenima u kojima živimo, posebno potrebna kako bismo mogli raspoznavati što je Božja volja za naš život, a što je djelovanje Zloga u našem osobnom životu. Pojasnio je njegovu misao da se "treba truditi od dobra na bolje. Iako znamo da su nemir i nevolja od Zloga, Bog dopušta da čovjek ide u krivom smjeru kako bi se vratio na pravi put", kazao je.

U svečanom misnom slavlju svoje jubileje proslavili su isusovci - o. Vladimir Horvat, "zlatni jubilej", 50. obljetnicu svećeništva, i o. Stanislav Kos, koji je proslavio 70 godina redovništva u Družbi Isusovoj. Proslavi je prethodila trodnevnica s večernjom propovijedanom misom, a nakon mise bila je molitva sv. Ignaciju na pokrajnjem svečevu oltaru. Na uočnicu blagdana, 30. srpnja, u večernjoj misi bio je blagoslov vode sv. Ignacija.

Već tradicionalno uoči svetkovine sv. Ignacija, hrvatski isusovci okupili su se u srijedu 30. srpnja u kapelici Kraljice Hrvata na Medvednici, kako bi zajedno proslavili svetkovinu svog svetog utemeljitelja. Susret je okupio sedamdesetak isusovaca, većim djelom iz zagrebačkih kuća. Svečanu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, također isusovac, a propovijedao o. Ignacije Belak. Provincijal Ante Tustonjić uputio je svima riječi dobrodošlice, podsjetivši da je osim proslave svetkovine sv. Ignacija razlog toga okupljanja i zahvalnost Bogu za subraću koja ove godine slave svoje redovničke ili svećeničke jubileje. To su: o. Ljudevit Pichler, koji slavi osamdeset, o. Ivan Fuček i o. Stanislav Kos sedamdeset, br. Ivan Domazet, br. Stanko Šagi i o. Božidar Ipša šezdeset, te o. Igancije Belak i br. Mato Vlahović pedeset godina redovničkog života u Družbi Isusovoj. Pedeset godina svećeništva slavi o. Vladimir Horvat, sažeo je, kazavši da su se ovom misom prisjetili i dvjestote obljetnice ponovne uspostave Druže Isusove (1814. – 2014.), koja pada na dan 7. kolovoza. Nakon mise susret je nastavljen bratskim druženjem ispred župne kuće. Proslavi na Sljemenu prethodile su provincijske osmodnevne duhovne vježbe, koje je vodio o. Anto Lozuk, rektor Papinskog zavoda Russicum u Rimu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi