Vijesti - Sv. Antun pustinjak i opat proslavljen kod pavlina u Kamenskom

 

Sv. Antun pustinjak i opat proslavljen kod pavlina u Kamenskom

Sv. Antun pustinjak i opat proslavljen kod pavlina u Kamenskom Objavljeno: 17. 01. 2015 - 09:30

Svetkovina sv. Antuna opata svečano je proslavljena u subotu 17. siječnja u staroj kapelici svetog pustinjaka u Donjem Mekušju, a prijepodnevnu koncelebraciju po ugodnom prijepodnevu blagdanske subote predvodio je vlč. Dražen Karačić, župnik župe Presvetog Srca Isusova na karlovačkom Novom centru. Suslavili su pavlini iz kamenskog samostana koji upravljaju župom Majke Božje Snježne uz više karlovačkih svećenika.

Propovjednik je homiliju posvetio svetom pustinjaku prvih kršćanskih stoljeća, koji premda živeći u doba posljednjih žestokih progona nije podnio mučeništvo. Brojne vjernike, koji su Kamenskoga i šire karlovačke okolice i Pokuplja došli na misno slavlje, propovjednik je pozvao na evanđeosko nasljedovanje Krista po primjeru Antuna, koji je mlad ostavio sve bogatstvo da bi posve slobodan od navezanosti na zemaljska dobra, služio Bogu u skrovitosti i jednostavnosti života. Oslikavši život svetog pustinjaka, kazao je da je to svetkovinu pavlinskoga i svih monaških redova, a sv. Antuna podjednako slavi i Istočna i Zapadna Crkva. Još je kazao da je sv. Antun pustinjak zaštitnik stoke i blaga, ali i zaštitnik poljodjelaca i svih radova vezanih uz polje, pa mu se puk utječe u različitim nevoljama, posebno u trenucima oskudica i u zaštititi stoke i blaga od bolesti. Zato se na njegov blagdan u misi blagoslivlje sol za stoku, koju narod odnosi kućama. Spomenuo se da je Bog po životu svetog pustinjaka dao ljudima primjer kako živjeti u međusobnoj ljubavi, pa su ga njegovi suvremenici zbog njegova mudra i razborita života cijenili, kao i ostali pustinjaci, koji su, mnogi, po njegovu primjeru ostavljali, bogatstva ovoga svijeta, te se posvetili Bogu živeći u pustinji. U prvim kršćanskim stoljećima u kojima je vladalo krivovjerje, Antun je sudjelovao i u teološkim raspravama u kojima je branio ispravan kršćanski nauk o Kristovu bogočovještvu, zaključio je propovjednik, te na kraju je pozvao okupljene vjernike da se u vlastitu životu okrenu prema Isusu Kristu, koji je jedini Put, Istina i Život.

Dan ranije, u petak 16. siječnja, pavlini u Kamenskom proslavili su svoju pavlinsku svetkovinu, Mariju, Kraljicu pustinjaka, na koju tradicionalno u misnom slavlju obnavljaju svoj savez sa Marijom, svojom kraljicom.


Pavlini su u Hrvatsku došli nakon 1250. godine. Samostan su sagradili u Kamenskom, a crkva Majke Božje Snježne sagrađena 1404. isprva je bila samostanska, a od 1673., kada je Kamensko ustanovljeno kao župa i povjerena na upravljanje pavlinima, je i postala je i župna. Ponovno su se u Hrvatsku vratili 1972. godine, gotovo dva stoljeća nakon što ih je u svim zemljama Austrougarske monarhije dokinuo austrijski car Josip II. g. 1786. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2021. godine

Izdavaštvo

Vijesti 3 (2020)
Vijesti 3 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi