Vijesti - Susret kapucinskih ministata iz cijele Europe u Fatimi

 

Susret kapucinskih ministata iz cijele Europe u Fatimi

Objavljeno: 04. 12. 2014 - 23:36

Od 1. do 5. prosinca ove godine (2014.), u Fatimi (Portugal) održan je susret svih europskih kapucinskih viših poglavara s vrhovnom upravom Reda. Na tom susretu bili su i predsjednici svih konferencija našega Reda. Osim provincijalnih ministara tu su bili i kustodi i još neka druga braća, sveukupno gotovo stotinu braće. Okvirna tema ovog susreta, kojega su neki nazvali, „Kapitul na rogožinama“ bila je: „Braća na putovima Europe i svijeta“.

Susret je pripreman nekoliko godina a organiziran je s ciljem kako odgovoriti na izazov velikog pada zvanja u Zapadnoj Europi i prijetnji nestanka kapucina u tom dijelu svijeta.

Kroz četiri dana intenzivnog rada program se odvijao ovim redom: predstavljanje europskih konferencija ( CENOC= zapadna Europa, CECOC =Srednjo-istočna Europa, CIC = Portugal i Španjolska i CIMPCAP = Italija); uvodno izlaganje Generalno ministra, kojega dio donosimo u nastavku; iskustva Sestara Marijinih kćeri misionarki; iskustvo međunarodne franjevačke zajednice u Palestrini (blizu Rima) pod izravnom odgovornošću generalnog ministra; iskustvo međunarodne zajednice u Clermont-Ferrandu (Francuska); predavanje o trenutnom stanju sekularizacije u Europi; projekt međunarodnih i međukulturalnim zajednicama; među provincijska suradnja glede osnivanja međunarodnih zajednica; zahtjevi biskupa Europe prema izvan europskim provincijama kojima traže da oni preuzmu župe u Zapadnim zemljama gdje nema kapucina.

Zaključno se može reći sljedeće. Ostavljeno je vrhovnoj upravi Reda da odredi prioritete zemalja i pojedine bratske zajednice i mjesta u koja bi trebala doći braća iz drugih zemalja onih provincija koje su ponudile svoju braću za ove projekte. Iz naše Srednjo-istočne konferencije Vrhovnoj upravi Reda ponuđeno je na raspolaganje gotovo desetak braće. Iz naše susjedne Slovenske provincije spomenuta su dva brata koja su stavljena Generalnom ministru na raspolaganju za projekt među provincijskih bratskih zajednica u zapadnoj Europi. To je osobito zanimljivo kad se zna da je njihov posljednji kapitul (2014.) odlučio zatvoriti dvije kuće (Ptuj i Maribor).

(Fra Jure Šarčević)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi