Vijesti - Susret štovatelja BDM čudotvorne medaljice u Aljmašu

 

Susret štovatelja BDM čudotvorne medaljice u Aljmašu

Susret štovatelja BDM čudotvorne medaljice u Aljmašu Autor: TU/ika
Objavljeno: 02. 06. 2018 - 01:10

U svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu održan je 2. lipnja susret štovatelja BDM čudotvorne medaljice na razini Hrvatske Provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice. U prijepodnevnim satima u Aljmaš su stizali štovatelji, praćeni Marijinim sestrama te drugi hodočasnici sa svojim svećenicima, a sve ih je dočekao i toplo pozdravio upravitelj svetišta Ante Markić, koji je u ovoj župi 44 godine i sa svojim župljanima je prošao lijepe, ali i one teške, ratne i prognaničke godine. Pozdravio je štovatelje BDM čudotvorne medaljice iz Zagreba, Splita, Strmca kod Nove Gradiške, zatim iz župa Nova Kapela i Štivica, iz Žepča, Osijeka, kao i hodočasnike iz Malešnice, Blaškovca, Križevaca i drugih mjesta.

U koncelebraciji sa svećenicima – hodočasnicima, preč. Markić je predslavio svečano euharistijsko slavlje u aljmaškoj župnoj crkvi Pohođenja BDM. U homiliji, među ostalim, podsjetio je kako nam je Isus prije smrti predao svoju Majku za našu Majku. Budući da je ona prava Majka i bit će to kraja svijeta, rijeke vjernika od davnine se slijevaju u marijanske crkve i svetišta, odakle trajno dopire Majčin zov, zov njezine ljubavi. Naglasio je kako je uz Gospin lik uvijek privilegirano mjesto najdubljih osjećaja, zaštite, zagovora i zavjeta. Majka sve čeka, voli, moli i blago opominje kad treba. Ona je sretna ako svi putovi i planovi njezine djece vode k Isusu. Na njega vjernike stalno upućuje i k njemu vodi.

Misno slavlje uveličao je crkveni zbor iz Križevaca, a na kraju mise, s. Magdalena Barešić, Marijina sestra, pročitala je poruku s. Kaje Ljubas, provincijalne poglavarice, koja nije mogla biti nazočna susretu u Aljmašu, ali je poželjela dobrodošlicu svim štovateljima BDM čudotvorne medaljice u ovo Gospino svetište u kojem su, uz prečasnog Antu Markića, domaćini Marijine sestre čudotvorne medaljice, a one u ovom svetištu djeluju punih 20 godina. Pozvala je štovatelje da otvore srca i osluškuju poticaje odozgor.

Upravo u takvom jednom osluškivanju poticaja odozgor, Marijine sestre čudotvorne medaljice otvorile su vrata Kristu i dopustile da se po Gospi čudotvorne medaljice proslavlja Isus Krist po onima koji će zajedno sa sestrama štovati Blaženu Djevicu Mariju po čudotvornoj medaljici. Na Provincijalnom kapitulu održanom 2014. godine, sestre su iznijele potrebu apostolata čudotvorne medaljice i donijele odluku da se ostvari projekt apostolata i širenja Čudotvorne medaljice kao i pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, s ciljem povezivanja s laicima i u drugim oblicima njihove karizme. Imenovali su tako povjerenstvo na čelu s koordinatoricom projekta s. Magdalenom Barešić i ona je odmah ozbiljno pristupila povjerenoj službi, krenuvši u organiziranje štovatelja i mjesečna okupljanja, najprije u njihovoj kapelici u Zagrebu na Srebrnjaku 15, a onda u drugim mjestima i župama. Tako su štovatelji sve brojniji i povezani u sve veću obitelj kako bi bili produžena ruka Gospodina u današnjem svijetu, kada baš i nije jednostavno ostati postojan, predan i Božji do kraja.

Upravitelj svetišta Gospe od utočišta Ante Markić upoznao je zatim štovatelje i hodočasnike s dugom marijanskom poviješću u Aljmašu, ali i sa stradanjima kroz koja su prošli tijekom Domovinskog rata. I u tom dijelu krvave povijesti, Gospa je štitila svoje. Milošću Božjom i uz pomoć hrabrih ljudi, Gospa od utočišta, čudesno sačuvana pod ruševinama crkve koju je uništila velikosrpska mržnja, nakon obnove kipa postala je „Gospa povratnica”: danas u novoj, lijepoj crkvi, a 2003. sveti Ivan Pavao II, tadašnji papa, okrunio je zavjetni kip Gospe aljmaške.

Nakon zajedničkog ručka svih štovatelja BDM od čudotvorne medaljice, program je nastavljen pobožnošću Križnog puta koji su predmolili štovatelji na aljmaškoj Kalvariji, a susret je završio u župnoj crkvi predstavljanjem zajednica štovatelja iz Zagreba, Osijeka, Štivice, Žepča, Nove Kapele i Splita. Oni su iznijeli svoja iskustva i svjedočenja iz života i aktivnosti zajednica, govoreći i o apostolatu, djelovanju i molitvi.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Izlet Novicijatske škole
Slijedeći članak:
Imenovana uprava Provincije...
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi