Vijesti - Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije

 

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije Autor: ika
Objavljeno: 22. 11. 2015 - 08:45

Sol zemlje i svjetlost svijeta

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije u organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života održan je u nedjelju 22. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Gost predavač bio je provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, a održao je predavanje o stanju redovništva u Godini posvećenog života. 
Susretu je nazočio i sisački biskup Vlado Košić, a na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral osoba posvećenog života fra Goran Rukavina, OFMCap.

Govoreći o stanju redovništva u Hrvatskoj i BiH, predavač je istaknuo kako je prema njegovu istraživanju situacija nešto bolja nego što je u drugim zapadnim zemljama, ali ipak zabrinjavaju neki pokazatelji. "U posljednjih 10 godina, od početka 2004. do kraja 2013. godine redovnica je u Hrvatskoj manje za tri stotine zvanja, a redovnika samo za tri. Iz toga možemo vidjeti zabrinjavajuće podatke da redovnice izumiru puno više nego redovnici. Nažalost, neki redovi će nestati i čini se da je možda prošlo njihovo vrijeme", upozorio je predavač te u nastavku u nekoliko slika dodatno pojasnio stanje. "Prva slika je slika sutona i zalaska. Mnogi misle da je došlo vrijeme zalaska redovništva zbog pomanjkanja zvanja i visoke srednje dobi. Kod ženskog redovništva postoji i taj problem što danas mnoge poslove, koje su prije obavljale redovnice, poput socijalnih radnica i odgajateljica danas obavljaju laici. One su u određeno vrijeme u povijesti odigrale važnu ulogu i svoje su poslanje tada izvršile. Međutim, slika sutona nema samo negativno nego i pozitivno značenje, ona govori o nečemu što zalazi ali u isto vrijeme ona najavljuje i zoru, novo nastajanje. Posebice, ako gledamo to iz perspektive vjere. Druga slika je slika kaosa. Mnogi gledajući stanje redovništva i opće Crkve kažu da je to stanje kaosa i konfuzije, ali kad mi govorimo o kaosu nama dolazi u misao stanje stvaranja svijeta kada je tama obitavala. Duh Božji tada je lebdio nad vodama starajući nešto novo te tako i iza kaosa ipak dolazi red i nešto novo. Ako gledamo na redovništvo tom slikom, to vrijeme kaosa može biti prilika jednog novog početka", pojasnio je. 

Šarčević je rekao i kako u ovim nestabilnim vremenima u kojima svi pozivaju na reforme, redovnici i svećenici pozvani su biti oslonac ljudima koji traže Boga, a posebno siromasima. "Povijest svjedočanstava nam pokazuje kako je Crkva preko svećenika spremna oduprijeti se svim krizama i napadima protiv sebe, ali pod uvjetom da budu ono što Isus kaže u Evanđelju 'sol zemlje i svjetlost svijeta'", istaknuo je. 
Susret je zaključen misnim slavljem koje je u sisačkoj katedrali predvodio biskup Košić koji je na početku pozdravio okupljene redovnice i redovnike. U koncelebraciji bili su fra Jure Šarčević koji je i propovijedao, povjerenik fra Goran Rukava i desetak redovnika.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi