Vijesti - Susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

Susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije Autor: s. Ksenija Majstorović
Objavljeno: 08. 10. 2016 - 19:58

Kultura milosrđa

Nadbiskupijski susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ujedno i Redovnički dan, održan je u subotu 8. listopada, u Franjevačkom samostanu u Vukovaru. Sudjelovalo je oko sto pedeset redovnica, nekoliko redovnika te nekoliko članova svjetovnih instituta. 

Nakon molitve za oprost u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, sudionici su kroz dva predavanja promišljali o milosrđu 'ad extra i 'ad intra'. Prvo predavanje održala je s. Krista Mijatović na temu ''Dimenzija milosrđa u apostolatu ženskih redovničkih zajednica. Komparativni prikaz djelovanja redovnica u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama''. U predavanju je ukazano na slojevitost pojma apostolata te je prikazano apostolsko djelovanje redovnica SAD-a i Hrvatske u okviru povijesno-društvenoga konteksta. U završnom dijelu predavanja sudionici su potaknuti na promišljanje na temelju komparacije između djelovanja američke i hrvatske redovnice u perspektivi prispodobe o milosrdnom Samarijancu.

O milosrđu 'ad intra' progovorio je isusovac dr. Nikola Stanković u izlaganju ''Kultura milosrđa u samostanu''. Predavač je, među ostalim, sve prisutne potaknuo na 'rudarenje' kako bi se ispod grijeha drugoga otkrilo dobrotu drugoga. Također je, koristeći personifikaciju, istaknuo da milosrđe treba doslovce hodati samostanskim hodnicima.

Nakon predavanja, susret je nastavljen u Šarengradu euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić, a nazočan je bio i mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Nadbiskupije. Slavlju svete mise pridružili su se i mladići iz šarengradske zajednice Cenacolo. Nakon objeda, koji su pripremili šarengradski župljani, susret je završio molitvom krunice u župnoj crkvi u Sotinu. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi