Vijesti - Susret osoba Bogu posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Susret osoba Bogu posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

Susret osoba Bogu posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije Autor: s. Marija Petra Toman
Objavljeno: 06. 10. 2018 - 23:31

Nadbiskupijski susret osoba Bogu posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 6. listopada 2018. u Srijemskoj Mitrovici, gradu kršćanskih mučenika i careva. Izbor lokacije motiviran je ovogodišnjim obilježavanjem desete obljetnice od uspostave Đakovačko-osječke metropolije. Nadbiskupijski susreti za osobe posvećenog života dio su duge tradicije i izraz pozitivnog ozračja prema Bogu posvećenim osobama u Crkvi đakovačkoj i srijemskoj.Već nekoliko godina nadbiskupijski susreti organiziraju se u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom, u sklopu redovničkih dana. 

Tema ovogodišnjih, 34. redovničkih dana, jestZastarjele strukture i novi poticaji Duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi

Program je započeo u 9.00 sati u dvorani gradske vijećnice molitvom Litanija svetih srijemskih mučenika. Molitvu je predvodila s. Jasna Lučić, OSU. Pozdravne riječi uputili su: s. Krista Mijatović, nadbiskupijska povjerenica, mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i fra Ivo Martinović, predsjednik Povjerenstva za trajnu formaciju pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji. 

Prvo predavanje Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostimaodržao je provincijalni ministar Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević, OFMConv. Drugo predavanje Sociodemografska obilježja ženskih redovničkih zajednica sa sjedištem u Hrvatskoj održala je s. Krista Mijatović. 

Nakon plodne rasprave i stanke uz okrjepu, sudionici su se uputili prema Katedrali sv. Dimitrija. Euharistijsko slavlje, u zajedništvu s ostalim svećenicima, predvodio je srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović izrazivši radost što je za susret Bogu posvećenih osoba  izabrano tlo natopljeno krvlju mučenika iz prvih kršćanskih vremena. 

Slavlje euharistije uzveličao je pjesmom zbor Mitrovčana pod vodstvom s. Cecilije Tomkić, sestre sv. Križa, uz instrumentalnu pratnju mladih. 

Nakon objeda u Hrvatskom domu i zajedništva sa župnim suradnicima, mons. Eduard Španović je ponosno stao na čelo kolone od 150 redovnica i svjedočki ih proveo jezgrom grada do iskopina ranokršćanske bazilike sv. Dimitrija. Velika je milost bila stajati na svetom tlu na kojem su prvi kršćani molitvom slavili Boga. Od ostalih znamenitosti drevnoga Sirmiumasudionici su imali priliku pod stručnim vodstvom razgledati arheološke iskopine Carske palate

Susret Bogu posvećenih osoba u Srijemskoj Mitrovici pokazao je koliko je izvrsna suradnja Katoličke župe sv. Dimitrija i lokalnih institucija.Župnik je u više navrata naglasio da je izbor Srijemske Mitrovice za susret Bogu posvećenih osoba mudar i od Duha Božjega nadahnut izbor: i zbog svjedočke dimenzije i zbog podrške vjernicima u ovome gradu, a i zbog jačanja suradnje i zajedništva sa svim žiteljima Mitrovice. 

Susret je zaključen u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, koje u ovom gradu imaju dugu tradiciju apostolskog djelovanja, marijanskom pobožnošću koju je vodila s. Danijela Jukić, iz družbe Marijinih sestara.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi