Vijesti - Susret kardinala Bozanića s franjevačkim kustodom Svete zemlje

 

Susret kardinala Bozanića s franjevačkim kustodom Svete zemlje

Susret kardinala Bozanića s franjevačkim kustodom Svete zemlje Autor: ika
Objavljeno: 10. 01. 2016 - 08:55

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u večernjim satima u nedjelju 10. siječnja franjevačku zajednicu u samostanu svetoga Spasitelja u Jeruzalemu, koja je ujedno i centar Kustodije Svete zemlje, te se susreo s franjevačkim kustodom o. Pierbattistom Pizzaballom. Među osamdesetak franjevaca u jeruzalemskom samostanu nalaze se trenutačno i dvojica hrvatskih franjevačkih bogoslova.

Kustodija Svete zemlje ima tristotinjak fratara, različitih nacionalnosti, koji djeluju u Izraelu, Palestini, Jordanu, Libanonu i Siriji, te na Cipru i u Grčkoj. Uz brigu za sveta mjesta i prihvaćanje hodočasnika, oduvijek pomažu u pastoralu mjesnim katolicima, osobito Palestincima, za koje je stvorena i održava se razvijena mreža socijalne, obrazovne i smještajne pomoći. Osim toga tu je otprilike tridesetak tisuća kršćana koji su povremeno prisutni u tom području zbog posla, i malene zajednice katolika hebrejskog jezika. Kustodiji je povjereno 65 svetih mjesta, od kojih su 62 na području koje se općenito zove Sveta zemlja, a 25 glavnih samostana također su župe koje je latinski patrijarh povjerio fratrima. Franjevci organiziraju škole te u 14 ustanova više od 10.000 polaznika, počevši od prvih razreda sve do mature, stječe svoju naobrazbu. 

Zadaća kustoda u Svetoj zemlji je da kao provincijal najstarije franjevačke provincije brine za život franjevaca u Svetoj zemlji. Uime Katoličke Crkve brine za sveta mjesta: za bogoslužje, obnovu i izgradnju, prihvaćanje hodočasnika i animaciju aktivnosti i potreba Svete zemlje, kao i briga za kršćanske zajednice u Svetoj zemlji. Veoma dinamična zadaća je briga da se održi takozvani "status quo", tj. drevni zakon koji regulira odnose između kršćanskih Crkava, a Kustodija u tom pogledu zastupa Katoličku Crkvu.

Franjevačka prisutnost u Svetoj zemlji olakšava i boravak hodočasnika na svetim mjestima jer franjevci preko svoje kuće za hodočasnike "Casa Nova" pružaju usluge smještaja i organizacije hodočašća, u što su uključeni lokalni kršćani te im je to pomoć da ostanu u svojim vjekovnim mjestima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi