Vijesti - Susret članova salezijanske obitelji

 

Susret članova salezijanske obitelji

Susret članova salezijanske obitelji Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 11:23

Stota obljetnica dolaska salezijanaca u Rijeku bila je povod susretu brojnih članova salezijanske obitelji koji su se 22. ožujka okupili u pastoralnoj dvorani župe Marije Pomoćnice. Na okruglom stolu govorili su predstavnici raznih pastoralnih ogranaka koji su aktivni u dvjema riječkim župama kojima upravljaju redovnici salezijanci, župi Marije Pomoćnice i župi sv. Josipa.

Okupljene su pozdravili don Pejo Orkić, provincijal hrvatskih salezijanaca te don Dragutin Detić, ravnatelj riječke salezijanske zajednice i povjerenik za salezijanske suradnike. Don Detić je podsjetio koliko je dragocjena raznolikost djelovanja brojnih ogranaka velike salezijanske obitelji, a najvažnija je njihova međusobna suradnja. 

Šestero govornika okupljene je upoznalo s dugačkom poviješću provođenja salezijanske karizme u radu s mladima koja se u Rijeci ostvaruje na razne načine. U provođenju tih programa bez sumnje najvažniji su salezijanci suradnici, osobe koje su posvećene radu u zajednici, dale su svečana obećanja, a imaju i priznat službeno-pravni status unutar zajednice. O povijesti tog oblika salezijanskog djelovanja govorila je Adri Žele predstavivši djelovanje riječkih salezijanaca suradnika tijekom ovih stotinu godina, njihov rad danas, i njihovo ustrojstvo na svjetskoj razini. Istaknula je kako su salezijanski suradnici u Rijeci djelovali i prije dolaska redovnika salezijanca.

O djelovanju na tragu don Bosca u Rijeci govorila je Rokenija Mežnarić, koordinatorica salezijanskih suradnika. S. Adela iz Družbe Kćeri Marije Pomoćnice izlagala je o prisutnosti ovih redovnica u Rijeci, a prikazan je i višedesetljetni rad župnog zbora o čemu je govorio Anđelko Kos. Vjeroučiteljica Ana Laco govorila je o zajednicama obitelji u salezijanskim župama, a mogla su se čuti i sjećanja o riječkim salezijancima i njihovom radu s mladima iz prve polovice prošloga stoljeća, pa tako i svjedočanstvo Bruna Petralija, polaznika oratorija još tridesetih godina prošlog stoljeća. Petrali se prisjetio kako je salezijanski oratorij u to vrijeme bio važna institucija u gradu Rijeci, okupljao veliki broj mladih i pružao im mogućnost da se okušaju u različitim područjima, od sporta do drame i glazbe. Skup je zaključen svečanom misom koju je u crkvi Marije Pomoćnice predvodio don Danijel Dragičević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti

Linkovi