Vijesti - Susret članova salezijanske obitelji

 

Susret članova salezijanske obitelji

Susret članova salezijanske obitelji Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 11:23

Stota obljetnica dolaska salezijanaca u Rijeku bila je povod susretu brojnih članova salezijanske obitelji koji su se 22. ožujka okupili u pastoralnoj dvorani župe Marije Pomoćnice. Na okruglom stolu govorili su predstavnici raznih pastoralnih ogranaka koji su aktivni u dvjema riječkim župama kojima upravljaju redovnici salezijanci, župi Marije Pomoćnice i župi sv. Josipa.

Okupljene su pozdravili don Pejo Orkić, provincijal hrvatskih salezijanaca te don Dragutin Detić, ravnatelj riječke salezijanske zajednice i povjerenik za salezijanske suradnike. Don Detić je podsjetio koliko je dragocjena raznolikost djelovanja brojnih ogranaka velike salezijanske obitelji, a najvažnija je njihova međusobna suradnja. 

Šestero govornika okupljene je upoznalo s dugačkom poviješću provođenja salezijanske karizme u radu s mladima koja se u Rijeci ostvaruje na razne načine. U provođenju tih programa bez sumnje najvažniji su salezijanci suradnici, osobe koje su posvećene radu u zajednici, dale su svečana obećanja, a imaju i priznat službeno-pravni status unutar zajednice. O povijesti tog oblika salezijanskog djelovanja govorila je Adri Žele predstavivši djelovanje riječkih salezijanaca suradnika tijekom ovih stotinu godina, njihov rad danas, i njihovo ustrojstvo na svjetskoj razini. Istaknula je kako su salezijanski suradnici u Rijeci djelovali i prije dolaska redovnika salezijanca.

O djelovanju na tragu don Bosca u Rijeci govorila je Rokenija Mežnarić, koordinatorica salezijanskih suradnika. S. Adela iz Družbe Kćeri Marije Pomoćnice izlagala je o prisutnosti ovih redovnica u Rijeci, a prikazan je i višedesetljetni rad župnog zbora o čemu je govorio Anđelko Kos. Vjeroučiteljica Ana Laco govorila je o zajednicama obitelji u salezijanskim župama, a mogla su se čuti i sjećanja o riječkim salezijancima i njihovom radu s mladima iz prve polovice prošloga stoljeća, pa tako i svjedočanstvo Bruna Petralija, polaznika oratorija još tridesetih godina prošlog stoljeća. Petrali se prisjetio kako je salezijanski oratorij u to vrijeme bio važna institucija u gradu Rijeci, okupljao veliki broj mladih i pružao im mogućnost da se okušaju u različitim područjima, od sporta do drame i glazbe. Skup je zaključen svečanom misom koju je u crkvi Marije Pomoćnice predvodio don Danijel Dragičević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi