Vijesti - Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica

 

Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica

Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica Objavljeno: 19. 09. 2019 - 23:46

“Christus vivit” – teorija i praksa

U Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu od 17. do 19. rujna 2019, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održan je godišnji Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica na temu „Christus vivit - teorija i praksa“. Na susretu su sudjelovali i članovi Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za promociju duhovnih zvanja.

Susret je započeo u poslijepodnevnim satima, a otvorila ga je s. Danijela Anić, tajnica Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja HBK, a potom je poticajnu riječ okupljenima uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon zaziva Duha Svetoga pozdrave i dobrodošlicu uputili su poglavari Bogoslovnog sjemeništa: rektor Stjepan Radić i vicerektor Krešimir Čutura.

Uslijedio je radni dio susreta tijekom kojega je prof. s. Veronika Gašpar održala predavanje u kojem je naglasila izazove današnjice s kojima se suočavaju mladi, ali i odrasli. Istaknula je kako postoji rivalstvo između istinske teologalne vjere i duhovnosti sekularnog društva. U kršćanstvu je temelj odnos s Bogom, pa onda i s bližnjima, dok je u „duhovnosti“ modernog čovjeka on sam sebi bog sa svojim prohtjevima. U sekularnom svijetu nema mjesta za bližnjega, nema evanđeoske ljubavi kao ni milosrđa, sućuti i solidarnosti. S. Veronika citirala je papu Franju, dijelove njegove pobudnice mladima „Christus vivit – Krist živi“, gdje ih bodri da se ne boje „trčati brže od sporih i bojažljivih i da uvijek čuvaju odnos sa Sinom Božjim koji se daruje u euharistiji, koja je središte kršćanskog života…“.

U večernjim satima svećenici, redovnici i redovnice molili su zajedno Večernju u sjemenišnoj kapelici Bezgrešnog začeća BDM te slavili euharistiju, kojom je predsjedao nadbiskup Hranić. Koncelebriralo je 19 svećenika, uz ministriranje i pjevanje đakovačkih bogoslova.

U srijedu, 18. rujna započeo je drugi dio Susreta animatora duhovnih zvanja u Đakovu obrađivanjem teme teologalne vjere i razlučivanja duhovnih zvanja i poslanja pred izazovima sekularne duhovnosti s posebnim naglaskom na poslijesinodalnu pobudnicu pape Franje "Christus vivit". Predavanje je održala dr. Veronika s. Nela Gašpar, a potom su uslijedile radionice u kojima su sudionici podijeljeni u četiri skupine obrađivali različite vidove razlučivanja poziva. 

U popodnevnim satima vlč. Rađa održao je prvo od dva predavanja na temu „Kakav je pastoral duhovnih zvanja?“  Naglasak prvoga predavanja vlč. Rađe stavio na činjenicu da su digitalna i virtualna revolucija te nedostatak očinske figure u obitelji tri  obilježja današnjeg odrastanja mladih zbog čega je prvi poziv animatora za duhovna zvanja formirati mlade za zreli kršćanski život na čijem će terenu nužno nicati i pitanje o pozivu kao zrelom načinu kršćanskoga života.

U večernjim satima, uz euharistijsko klanjanje koje su animirali vlč. Krešimir Čutura i vlč. Filip Sertić, u sjemenišnoj kapeli Bezgrešnog začeća BDM slavljena je sveta misa, koju je predvodio don Jure Bjeliš, rektor Centralnog sjemeništa u Splitu.

Posljednjeg dana Susreta animatora predavanje o govoru novoga načina prenošenja vjere održao je vlč. dr. Jakov Rađa. 

Susret je zaključen euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. mr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi