Vijesti - Studijsko putovanje za redovničke pripravnice

 

Studijsko putovanje za redovničke pripravnice

Studijsko putovanje za redovničke pripravnice Autor: hkvrpp/h.anušić/lj.brusić
Objavljeno: 26. 05. 2015 - 11:37

Naša su Ti srca poput žrtvenika, dajemo Ti s njega, hvalu redovnika

Studijski dan za kandidatice, postulantice i novakinje te njihove odgajateljice redovito godišnje, po završetku studijske godine Škole za novakinje, organizira Povjerenstvo za početnu redovničku formaciju pri HKVRPP. Ove godine studijsko putovanje je održano u utorak 26. svibnja. Pripravnice i odgajateljice su posjetile Rijeku, odnosno katedralu Sv. Vidu, svetište na Trsatu, klauzurnu zajednicu sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji te sestare Presvetog Srca Isusova na Pomeriju s ciljem upoznavanja duhovnog i kulturnog blaga mjesne Crkve.

U Lasinji kod klauzurnih redovnica Kćeri Srca Isusova slavljena je zajednička misa 8 sati. Nakon misnog slavlja pripravnice su se sastale sa sestrama u govornici. Sestre su pripravnicama podijelile svoja iskustva Božjeg poziva, odabira kaluzurne zajednice, karizme. Naglasile su posebno dan im je dan prožet cjelodnevnim klanjanjem i molitvom koju posebno prikazuju za svećenike, redovnike i redovnice.

Nakon susreta sa sestrama sudionice putovanja posjetile su župnu crkvu i pastoralni centar sa župnikom vlč. Stjepanom Bradicom.

U Gospinu svetištu na Trsatu pripravnice i odgajateljice u razgledavanje svetišta i samostanskog muzeja vodio je gvardijan fra Antun Jesenović. Tu su sestre imale kratku Marijansku pobožnost. Kod kipa sv. Ivana Pavla II napravljena je zajednička fotografija.

Za posjeta Pomerju, kući utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, autohtonoj redovničkoj družbi niknuloj na hrvatskom tlu, pripravnice su upoznate sa životom i djelovanjem utemeljiteljice Družbe, Majke Marije Krucifikse Kozulić. Sve ih je na početku pozdravila vrhovna poglavarica Družbe s. Nives Stubičar, poručivši im da bez obzira iz koje družbe dolaze, budu zahvalne Bogu i uvijek imaju na umu da su odabrane. Ljude ljubite Kristovim srcem i bez obzira kojoj družbi pripadale, budite istinske članice svoje Zajednice, poručila je s. Nives.

Sa životom i djelovanjem utemeljiteljice Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić okupljene kandidatice, postulantice, novakinje te njihove odgajateljice upoznala je postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić. S obzirom da je ovo prvi posjet novakinja kući utemeljiteljice Družbe, postulatorica kauze im je na početku iznijela povijesni prikaz vremena u kojemu je Marija Krucifiksa Kozulić osnovala Družbu i djelovala skrbeći se za djecu i mladež. Družba je utemeljena 1899., a postupak za proglašenje blaženom pokrenut je 2013. godine, rekla je s. Dobroslava. Sestre su kroz povijest prolazile turbulentna vremena, bile proganjane, no unatoč tome nikada nisu odustale od svog apostolata i djelovanja u Rijeci.

Osim skrbi o djeci i mladeži, utemeljiteljica Družbe zalagala se za školovanje djevojaka jer je obrazovanje u njeno vrijeme bilo rezervirano samo za djecu imućnih obitelji. Svoje 'ljubljene djevojke', kako ih je službenica Božja Majka Marija zvala, slala je na školovanje u europske centre obrazovanja, a djelovanje nije ograničavala na Rijeku, nego je širila i na Risiku na otoku Krku, Trst i druge krajeve, rekla je s. Dobroslava.

Zaključujući izlaganje djevojkama je zaželjela da po uzoru na Riječku majku ostvare svoje poslanje i da na kraju mogu reći da nose radost u srcu.

Voditeljica Povjerenstva za početnu redovničku formaciju s. Marina Kosina, karmelićanka Božanskog Srca Isusova, zahvalila je vrhovnoj poglavarici i postulatorici kauze na domaćinstvu i programu kojega su pripremile gošćama.

U katedrali sv. Vida pripravnice i sestre su se upoznale s poviješću katedrale i Isusovačke povijesno-muzejske ostavštine.

Putovanje je završeno kratkim posjetom centru Rijeke.

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi