Vijesti - Stručni skup za odgojitelje u vjeri u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije

 

Stručni skup za odgojitelje u vjeri u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije

Stručni skup za odgojitelje u vjeri u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije Autor: ika
Objavljeno: 27. 03. 2021 - 21:12

Na stručnom skupu sudjelovalo je oko 160 sudionika

U organizaciji Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove u subotu 27. ožujka putem ZOOM platforme održan je stručni skup za odgojiteljice i odgojitelje u vjeri u katoličkim vrtićima. Tema stručnog skupa bila je „Odgovornost – ispravan put dobrog odnosa prema sebi, drugima, prirodi i Bogu“.


Dijaloška dimenzija odgovornosti i ekološko obraćenje

Nakon pozdrava i molitvenog početka voditeljice Povjerenstava s. Antonije Matić, prvo predavanje održala je docentica s Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. sc. s. Ana Begić na temu “Dijaloška dimenzija odgovornosti i ekološko obraćenje”.

Polazište za ovo predavanje docentica s. Ana je imala na Papinoj enciklici “Laudato si!” u kojoj nas Papa poziva na ekološko obraćenje, na odgovornost i zauzetost za naš zajednički dom. Obnova našeg odnosa s prirodom, ne može biti bez našeg ispravnog odnosa  prema Bogu a naš najbolji odnos prema Bogu je molitva. Ekološko obraćenje zahtjeva da plodovi susreta s Isusom izađu na vidjelo u našim  međusobnim odnosima i  odgovornom ponašanju.

Odgovornost za izgovorenu riječ u odgoju djece

Drugo predavanje održala je docentica s Učiteljskog fakulteta dr. sc. Jelena Vignjević na temu “Odgovornost za izgovorenu riječ u odgoju djece”.  Docentica Vignjević predavanje je započela govorom o daru riječ koje je rekao Papa Franje: “Dar koji od nas zahtjeva puno odgovornosti, kreativnosti i dosljednosti”.  U predavanju je bilo govora kako biti odgovoran za izgovorenu riječ i kako odgojiti djecu za odgovornost . Riječju i primjerom odgajamo sve , pa i odgovornost.

Tajna uspješnog  odgoja je u razumijevanju djetetova ponašanja. Da bi odgojio odgovornost u djece, odgojiteljeva riječ treba biti istinita, vjerodostojna, pravedna i s poštovanjem . Djeca nas gledaju i slušaju. Slušaju naše riječi, savjete, zabrane, preporuke i uspoređuju to s onim što radimo. Mi odrasli trebamo djeci biti uvijek uzor i primjer ponašanja.

Kako se nositi sa stresom

Treće predavanje održala je psihologinja Dubravka Nikšić. Tema predavanja je bila “Kako se nositi sa stresom”.
Usred dugotrajne pandemije uzrokovane koronavirusom, dogodili su se i strašni potresi koji su znatno utjecali na sve aspekte života ljudi u pogođenim područjima. Strah i briga koji određeni događaji ostavljaju, faktori su koji dodatno uzrokuju stresne reakcije i kod odraslih i kod djece. Psihologinja Nikšić govorila je o aspektima stresa, kako stres djeluje na tijelo, kako se nositi sa stresom te kako pomoći djeci u stresnim situacijama.

Stresne situacije u životu je nemoguće je izbjeći. Važno je pronaći načina kako smanjiti ili spriječiti negativne posljedice koje iz Važno je pronaći načina kako smanjiti ili spriječiti negativne posljedice koje iz njih proizlaze. Trebamo prepoznati i izabrati učinkovito ponašanje u borbi protiv negativnih posljedica stresa.

Odgovornost prema svemu stvorenom

Na stručnom skupu kroz prezentacije i video-uratke Brankica Blažević, pedagoginja savjetnica i Dragica Vinožganić-Rodbinić prikazale su bogatstvo  kreativnosti i stvaralačkog izražavanja djece. Odgojitelj iz DV sv. Josipa, Daniel Mršić, prezentirao je rad, projekte i stvaralaštvo djece i odgojitelja na temu “Odgovornost prema svemu stvorenom”.

Na kraju stručnog skupa, voditeljica Povjerenstava s. Antonija Matić zahvalila je svim predavačima na održanom predavanju, svim sudionicima na sudjelovanju te s. Kristi Mijatović, tajnici Konferencije na velikoj pomoći oko organizacije i realizacije ovog stručnog skupa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi