Vijesti - Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Autor: s. Katarina Pišković
Objavljeno: 25. 03. 2017 - 14:34

U prostorijama samostana Franjevaca hercegovačke provincije u organizaciji Povjerenstva HKVRPP-a za predškolski odgoj u ustanovama koje vode redovničke zajednice održan je 24. ii 25. ožujka stručni skup za odgojitelje u katoličkim dječjih vrtićima u Hrvatskoj. Bilo je prisutno 120 odgojitelja/ica. I ove godine pridružile su nam se odgojiteljice iz BiH. Tema skupa bila je „Komunikacija i interpersonalni odnosi“. Skup je otvorio predsjednik Redovničke konferencije fra Jure Šarčević, OFMCap. Poželjevši odgojiteljima uspješan rad fra Jure je posebno istaknuo važnost odgojne djelatnosti i koju ulogu u tome ima Povjerenstvo za predškolski odgoj pri HRK organizirajući stručne skupove s ciljem stjecanja kompetencija za rad na sebi i s onima koji su nam povjereni.

Prvoga dana Skupa predavanje naslovljeno „Odgoj kao komunikacija“, održala je prof. Vesna Gračnar. U svom izlaganju iznijela je niz zanimljivih primjera o teškoćama koje ljudi nalaze u međusobnoj komunikaciji. Govorila je i o oblicima komunikacije između odgajatelja, roditelja i djece. Također se dotaknula mana popustljivog odgoja i kako to utječe na djecu kada odrastu. Ustvrdila je da je odgojitelj u stanju u velikoj mjeri popraviti emocionalnu štetu iz djetinjstva i usmjeriti ličnost djeteta prema pozitivnim vrijednostima. Zaključila je da odgojitelji ne mogu raditi samo svoj posao odgoja u vrtiću nego i posao roditelja te istovremeno odgajati i roditelje!

Drugog dana Skupa, nakon molitve, predavanje „Dobro zadržite, svake se sjene zla klonite“ (1 Sol 5,21-22) održala je s. Ozana Krajačić, FDC. Sestra Ozana je istaknula važnost duhovnog razlučivanja, što je jedna od ključnih tema kršćanske duhovnosti. Kršćanski život zahtijeva budnost i prepoznavanje načina Božjeg djelovanja u čovjekovu životu preko njegovih misli i osjećaja ili preko posrednika, a također i razlučivanje dolaze li nadahnuća od samog čovjeka, odnosno od njegove sebičnosti i tjelesnosti, ili od zlog duha. Tema je potkrijepljena biblijskim tekstovima i poticajem pape Franje koji poziva Crkvu da raste u sposobnosti duhovnog razlučivanja kako bi bila kadra duhovno pratiti ljude i pomoći im zamjećivati poticaje na dobro, ali i prepoznavati zapreke koje ih u tome žele spriječiti.

Nakon pause uslijedile su dvije radionice Komunikacijske vještine koje su vodile prof. Vesna Gračnar i mr.sc. Suzana Peran. Tu smo mogli čuti mnoge primjere grešaka u komunikaciji koje nam se događaju i kako ih izbjeći. Bilo je govora i o važnosti neverbalne komunikacije, te kako ona utječe na prenošenje poruke drugoj osobi. Sudionici radionice su također navodili neke primjere iz svog iskustva i kako su ih pokušavali riješiti.
U popodnevnom dijelu Skupa predavanje „Upravljanje odgojnom skupinom - menadžerska uloga odgojitelja“ održala je Maja Kaštelančić Perišić, odgojiteljica DV Svete Male Terezije. Povučene su mnoge paralele između upravljanja tvrtkom i upravljanja skupinom djece u vrtiću. Pokazalo se da postoje mnoge sličnosti, te je donesen zaključak da se mnoge komponente menadžerskog posla mogu primijeniti u radu skupine.

Na kraju smo imali mogućnost vidjeti prikaz rada ostvarivanja zadaća Godišnjeg plana i programa iz DV Jordanovac. Prikazana su tri projekte iz kojih su svi zasigurno pronašli nešto što mogu iskoristiti u svome radu.

Stručni skup je završio plenumom i obavijestima vezanim za događaje koji su pred nama. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi