Vijesti - Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Autor: s. Katarina Pišković
Objavljeno: 25. 03. 2017 - 14:34

U prostorijama samostana Franjevaca hercegovačke provincije u organizaciji Povjerenstva HKVRPP-a za predškolski odgoj u ustanovama koje vode redovničke zajednice održan je 24. ii 25. ožujka stručni skup za odgojitelje u katoličkim dječjih vrtićima u Hrvatskoj. Bilo je prisutno 120 odgojitelja/ica. I ove godine pridružile su nam se odgojiteljice iz BiH. Tema skupa bila je „Komunikacija i interpersonalni odnosi“. Skup je otvorio predsjednik Redovničke konferencije fra Jure Šarčević, OFMCap. Poželjevši odgojiteljima uspješan rad fra Jure je posebno istaknuo važnost odgojne djelatnosti i koju ulogu u tome ima Povjerenstvo za predškolski odgoj pri HRK organizirajući stručne skupove s ciljem stjecanja kompetencija za rad na sebi i s onima koji su nam povjereni.

Prvoga dana Skupa predavanje naslovljeno „Odgoj kao komunikacija“, održala je prof. Vesna Gračnar. U svom izlaganju iznijela je niz zanimljivih primjera o teškoćama koje ljudi nalaze u međusobnoj komunikaciji. Govorila je i o oblicima komunikacije između odgajatelja, roditelja i djece. Također se dotaknula mana popustljivog odgoja i kako to utječe na djecu kada odrastu. Ustvrdila je da je odgojitelj u stanju u velikoj mjeri popraviti emocionalnu štetu iz djetinjstva i usmjeriti ličnost djeteta prema pozitivnim vrijednostima. Zaključila je da odgojitelji ne mogu raditi samo svoj posao odgoja u vrtiću nego i posao roditelja te istovremeno odgajati i roditelje!

Drugog dana Skupa, nakon molitve, predavanje „Dobro zadržite, svake se sjene zla klonite“ (1 Sol 5,21-22) održala je s. Ozana Krajačić, FDC. Sestra Ozana je istaknula važnost duhovnog razlučivanja, što je jedna od ključnih tema kršćanske duhovnosti. Kršćanski život zahtijeva budnost i prepoznavanje načina Božjeg djelovanja u čovjekovu životu preko njegovih misli i osjećaja ili preko posrednika, a također i razlučivanje dolaze li nadahnuća od samog čovjeka, odnosno od njegove sebičnosti i tjelesnosti, ili od zlog duha. Tema je potkrijepljena biblijskim tekstovima i poticajem pape Franje koji poziva Crkvu da raste u sposobnosti duhovnog razlučivanja kako bi bila kadra duhovno pratiti ljude i pomoći im zamjećivati poticaje na dobro, ali i prepoznavati zapreke koje ih u tome žele spriječiti.

Nakon pause uslijedile su dvije radionice Komunikacijske vještine koje su vodile prof. Vesna Gračnar i mr.sc. Suzana Peran. Tu smo mogli čuti mnoge primjere grešaka u komunikaciji koje nam se događaju i kako ih izbjeći. Bilo je govora i o važnosti neverbalne komunikacije, te kako ona utječe na prenošenje poruke drugoj osobi. Sudionici radionice su također navodili neke primjere iz svog iskustva i kako su ih pokušavali riješiti.
U popodnevnom dijelu Skupa predavanje „Upravljanje odgojnom skupinom - menadžerska uloga odgojitelja“ održala je Maja Kaštelančić Perišić, odgojiteljica DV Svete Male Terezije. Povučene su mnoge paralele između upravljanja tvrtkom i upravljanja skupinom djece u vrtiću. Pokazalo se da postoje mnoge sličnosti, te je donesen zaključak da se mnoge komponente menadžerskog posla mogu primijeniti u radu skupine.

Na kraju smo imali mogućnost vidjeti prikaz rada ostvarivanja zadaća Godišnjeg plana i programa iz DV Jordanovac. Prikazana su tri projekte iz kojih su svi zasigurno pronašli nešto što mogu iskoristiti u svome radu.

Stručni skup je završio plenumom i obavijestima vezanim za događaje koji su pred nama. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi