Vijesti - Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Autor: s. Katarina Pišković
Objavljeno: 12. 03. 2016 - 12:46

Milosrđe mi je milo

U prostorijama samostana Franjevaca hercegovačke provincije u organizaciji Povjerenstva HKVRPP-a za predškolski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove održan je 11. i 12. ožujka stručni skup za odgojitelje katoličkih dječjih vrtića u RH i BiH. Bilo je prisutno 106 odgojitelja/ica. Tema skupa bila je „Milosrđe mi je milo“, a otvoreno je predavanjem o. Daria Tokića, OCD. Predavač je u svojem predavanju „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6, 36), naglasio kako milosrđe ne označava neku radnju, nešto što se mora činiti, već je važno „biti“ milosrdan; milosrđe treba biti naša narav. Milosrdni smo onda kad smo svjesni da smo od Boga bezuvjetno voljeni. Naša djela bi trebala biti odraz naše unutarnjosti, naše stvarne biti. Tek tada kad ćemo tako djelovati, uistinu ćemo biti ono što jesmo. 

Nakon predavanja Dragica Vinožganić, odgojiteljica u vjeri u DV Izvor, dramatizirala je kazalištem sjena prispodobu „Milosrdni Samaritanac“ .

Jutarnji susret u subotu započet je molitvom i predavanjem vlč. Krunoslava Novaka s temom „Ljudska riječ gradi: mostove ili zidove“.  Predavač se u svojem predavanju osvrnuo na pobudnicu pape Franje „Laudato si“ i naglasio kako se ekologija ne promatra samo kao neki problem vezan za  onečišćenje prirode, već je potrebnije poraditi na „ekologiji“ međuljudskih odnosa. Potrebno je u današnjem svijetu, gdje smo izloženi tolikom broju informacija i poruka razviti  zdrav kritički stav prema njima i pokušati otkriti što nam se preko tih informacija želi poručiti i na što staviti naglasak. Komunikacija nije jednostrana, nego ju je potrebno sagledati iz svih njezinih aspekata kako bismo otkrili što je bit poruke koju nam netko upućuje. Oba predavanja bila su doprinos ostvarenju zadaća godišnjih planova i programa katoličkih vrtića.

U drugom predavanju pedagoginja katoličkih vrtića Brankica Blažević predstavila je reverificirani Program katoličkog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi te dala naputke kako bi svaki vrtić trebao izraditi svoj Program i zatražiti verifikaciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Kako novi, reverificirani Program sada sadrži u sebi i Program kateheze Dobroga Pastira o sadržaju Kateheze Dobrog pastira govorila je  s. Jelica Đuzel.

U predavanju „Scenska lutka u vjerskom odgoju“ pedagoginja Blažević je  donijela kratki prikaz razvoja lutkarstva kroz povijest te dala poticaje  kako bi naš rad sa lutkom u dječjem  vrtiću bio kreativniji. Istaknula je pedagoške razloge zbog kojih bi odgojitelji češće  trebali koristili scensku lutku kao medij preko kojega prenose vjerske sadržaje.

Slijedilo je potom predstavljanje rada sa scenskom lutkom u vjerskom odogju iz tri dječja vrtića.  DV Svetog Josipa, DV Svete Anđele Merici te DV Svete Male Terezije.

Kraj stručnog skupa obilježile su radionice u kojima  su odgajatelji i sami mogli naučiti kako izraditi lutku marionetu i lutku od papira.

Skup je završio plenumom i obavijestima vezanim za događaje koji su pred nama.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi