Vijesti - Splitske sestre milosrdnice proslavile blagdan sv. Vinka Paulskoga

 

Splitske sestre milosrdnice proslavile blagdan sv. Vinka Paulskoga

Splitske sestre milosrdnice proslavile blagdan sv. Vinka Paulskoga Autor: ika
Objavljeno: 27. 09. 2020 - 23:06

Splitske sestre milosrdnice Provincije Navještenja Gospodinova proslavile su blagdan svoga zaštitnika sv. Vinka Paulskoga u nedjelju 27. rujna svečanim misnim slavljem koje je u samostanu sestara u Bribirskoj 10 predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U koncelebraciji je bio nadbiskupijski delegat za redovnice i kapelan sestara fra Petar Lubina, salezijanac don Ivan Terze, isusovac p. Vatroslav Halanbek, trećoreci fra Matej Jovanović i fra Josip Dolić te nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Slavlje je pjesmama uveličao Zbor sestara pod vodstvom mo. M. Mirte Škopljanac Mačina.

Isus kao učitelj poniznosti, blagosti, mirotvorstva i milosrđa

Nadbiskup je na početku pozdravio nazočne naglasivši da je Vinkova milosrdna ljubav i danas kadra u proslavi Boga okupiti ljude različitih karizmi, ali koji crpe svoje nadahnuće uvijek iz istog izvora koji je Krist.

U propovijedi je slijedio Isusov govor na Gori Blaženstava, potičući na put nasljedovanja i suobličenja s njime. U tom je svjetlu govorio o Isusu kao učitelju poniznosti, blagosti, mirotvorstva i milosrđa.
“I mi smo na svoj način suvremenici događaja Isusova uzlaska na Goru  sa svojim učenicima. Mi smo oni kojima Gospodin upravlja svoju riječ koja kaže da je blago: siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko; ožalošćenima, oni će se utješiti; krotkima, oni će baštiniti zemlju; milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe; čistima srcem, oni će Boga gledati; mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati… Kad ovo slušamo javlja nam se čuđenje jer smo navikli na logiku koristi i isplativosti, moći i nadmoći, profita i promocije. To je prisutno u čovjekovoj naravi i u našem mentalitet, a opasnije je od koronavirusa”, naglasio je mons. Barišić.

Sv. Vinko vidio da je život bez Isusa promašaj i da je pravi život u Isusu i njegovoj Radosnoj vijesti

Istaknuo je da je Blaženstva mogao izgovoriti samo „onaj koji je to živio, prožet ljubavlju i milosrđem. Gospodin nam je ključ za razumijevanje Njegova puta, a onaj tko ga nasljeduje poput kvasca neprimjetno djeluje ali mijenja osobe i svijet”.
“Nije lako to prihvatiti niti tako djelovati, ali Gospodin daje sigurnost da je za kršćanina jedino to pravi put. A to nam svjedoči i sv. Vinko”. Dodao je kako se mi često želimo potvrditi u moći, vlasti, bogatstvu, slavi, a da je Gospodin te kušnje pobijedio u sebi, za sebe i za nas.

Govoreći o slojevitom i zanimljivom životu sv. Vinka Paulskoga, životu traženja, bježanja ali i pronalaženja, naglasio je da je Vinko vidio da je život bez Isusa promašaj i da je pravi život u Isusu i njegovoj Radosnoj vijesti.
“Sv. Vinko je uvidio kako kršćanin bez milosrđa nije kršćanin, da kršćanstvo autentičnim čini milosrđe i da je bez njega ono neprepoznatljivo”. U tom je kontekstu usporedio kršćanski i ateistički humanizam naglasivši da svi humanizmi koji ne vide u čovjeku sliku Božju nisu bili dugovječni. Iako u svakom čovjeku postoji čežnja za dobrim, za humanizmom, ukoliko ne vidi u drugom čovjeku sliku Božju, on se zatvara u sebe i svoje domene. Evanđeoski humanizam, istaknuo je nadbiskup Barišić, „ima duboke korijene i daleke domete. Sestre, vi ste nasljednice ove karizme u kojoj se Vinsko tražio, bježao i našao se u Gospodinu, a Gospodina u braći i sestrama. To ne ide glatko. Nešto se od ovoga Vinkova mora dogoditi u nama ako ćemo otkriti ovu karizmu i pronaći Gospodina u ovoj ‘ludosti’ a snazi Božjoj”, poručio je mons. Barišić.

Milosrdnice su mons. Joziću otpjevale pjesmu koju su pripremile za njegovo biskupsko ređenje

Milosrdnice su se za blagdan sv. Vinka pripravljale trodnevicom, a misna slavlja predvodili su fra Martin Joković, don Marko Trogrlić i nadbiskup Ante Jozić. Milosrdnice su mons. Joziću otpjevale pjesmu koju su pripremile u prigodi njegova biskupskog ređenja za svečanu akademiju, koja je bila odgođena.
Već više od 400 godina Vinkova karitativna družba pomaže patnicima i bolesnicima, odbačenima i napuštenima, u bolnicama, klinikama, domovima za starije i nemoćne, školama, vrtićima i privatnim kućama te zbrinjava i napuštenu djecu. Sestre milosrdnice djeluju uspješno u crkvenim, školskim i zdravstvenim ustanovama. Neumorni sveti Vinko mnogo je učinio za izobrazbu i odgoj svećenika, osnivanjem sjemeništa i održavanjem svećeničkih seminara.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Otkrivena spomen ploča o...
Slijedeći članak:
U Valpovu osnovana laička...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi