Vijesti - Split: Prva skupština Federacije monahinja klarisa

 

Split: Prva skupština Federacije monahinja klarisa

Split: Prva skupština Federacije monahinja klarisa Autor: ika
Objavljeno: 17. 07. 2021 - 15:46

Skupštini je nazočio i redovnički asistent Federacije fra Ratko Radišić

U Samostanu sv. Klare u Splitu od 15. do 17. srpnja održana je skupština Federacije monahinja klarisa „Bezgrešnog začeća“, koju sačinjavaju samostani sestara klarisa u Splitu, Zagrebu, Brestovskom i Požegi.

Federaciju je g. 2020. osnovala Sveta Stolica i ovo je bila njezina prva skupština. Na njoj su izabrane predsjednica Federacije i četiri savjetnice te je donesen plan djelovanja Federacije u njezinom prvom trogodištu. Skupštini je nazočio i redovnički asistent Federacije fra Ratko Radišić. Za predsjednicu Federacije izabrana je s. M. Dolores Mandić, a za savjetnice s. M. Hijacinta Batinić, s. M. Ivana Dolinar, s. M. Klara Bagarić i s. M. Klara Lisac.

Euharistijsko slavlje u subotu 17. srpnja predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s fra Ratkom Radišićem i don Nikolom Šakićem. Pozdravivši sve nazočne sestre, izabrano vodstvo Federacije i redovničkoga asistenta, nadbiskup je naglasio važnost promišljanja o tome kako što autentičnije služiti Gospodinu.

U propovijedi nadbiskup Barišić protumačio je biblijska čitanja s posebnim naglaskom na Božjem odabiru Mojsija da izvede izraelski narod iz egipatskog ropstva. U tom je svjetlu govorio i o noći bdjenja – noći zahvale Gospodinu za njegova spasonosna djela. „Tu noć bdjenja – noć zahvale i vapaja Gospodinu imaju osobito monahinje u svom svakodnevnom molitvenom životu. Svakoga od nas, Božjeg originala, Bog izvodi iz različitih ropstava kako bismo bili prisutniji u svijetu kao Njegova produžena ruka. Nitko od nas nije savršen, satkani smo od vrlina i mana. Zato nije lako izlaziti iz ‘Egipta’ i stvoriti oazu koja nam pomaže u hodu kroz pustinju“, kazao je nadbiskup naglasivši da se u oazi ne smije zaustaviti nego nastaviti hoditi, nastaviti izlaziti iz ropstva grijeha, zahvaljivati Gospodinu za spasonosna djela, činiti milosrdna djela, odnosno vidjeti drugoga pokraj mene i dati mu ruku kako bismo zajedno išli naprijed. „Nije dovoljno izaći, treba nastaviti hoditi kroz pustinju do obećane zemlje. Treba živjeti u skladu s Božjom voljom i njegovom providnošću; biti pažljiv, oprezan i zahvalan Gospodinu. Sav naš hod usmjeren je ka konačnom izlasku iz ograničenosti ovoga zemaljskog života“, pojasnio je nadbiskup.

U nastavku propovijedi govorio je o putu susretanja Isusa Krista i putu služenja istaknuvši da „put služenja nije bučiti niti se po trgovima prezentirati, niti biti u prvom redu. Služiti znači svijetliti u tišini, gorjeti a ne tinjati, živjeti a ne životariti“. Podsjetivši kako riječ „konfederacija“ znači savez poželio im je da budu još čvršće vezane savezom s Bogom i međusobno te da budu duhovna oaza svima koji im se utječu za pomoć u pustinji svoga života. Zaželio je Božji blagoslov novoj Federaciji na dobro sestara klarisa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i čitave Crkve.

Klarise su ženski ogranak franjevačkog reda koji se još zove Drugi red sv. Franje. Redovnice žive u klauzuri. U Splitu su otvorile samostan 1308. godine i održale su se sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. godine sagrađena i crkva koja je posvećena sv. Klari. Samostan sestara klarisa u Splitu duhovna je oaza grada, mjesto molitve i znak Božje prisutnosti; utočište brojnih koji se svakodnevno preporučuju u molitve i svjedoče o njezinu čudesnom djelovanju.

 

 
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi