Vijesti - Split: Klarisa Stanka Bjeliš položila svečane, doživotne zavjete

 

Split: Klarisa Stanka Bjeliš položila svečane, doživotne zavjete

Split: Klarisa Stanka Bjeliš položila svečane, doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 12. 09. 2021 - 23:37

Klarisa s. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova (Stanka Bjeliš) položila je svečane zavjete u nedjelju 12. rujna u samostanu klarisa u Splitu tijekom mise koju je predslavio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić je u homiliji govorio o osobnom odgovoru na trajni Božji poziv, o važnosti osobne posvećenosti Gospodinu da bi se živjela punina posvećenog života u zajednici. Pozvao je klarise da svaki dan žive za Isusa Krista kojemu su predale cijeli svoj život. Govoreći o življenju u klauzurnom samostanu naglasio je da je sama odluka svjedočanstvo predanosti Bogu. „To je življenje potpune predanosti i ljubavi prema Bogu, Crkvi i svijetu. To je poruka svima nama i svijetu. S. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova neka svojim posvećenim životom odražava lice Isusovo. Jedinstven je to dar ovoj zajednici sestara klarisa u Splitu, ovom gradu, našoj Crkvi i svim ljudima“, kazao je, između ostaloga, mons. Barišić.

Na kraju slavlja, kojemu je nazočila obitelj i rodbina s. Marije Josipe, riječ zahvale uputio je duhovnik klarisa fra Marijan Vugdelija.

Misu su slavila još petorica svećenika: brat zavjetovanice don Jure Bjeliš, don Mihael Prović, don Hrvoje Dragun, fra Domagoj Volarević i don Nikola Šakić.

Samostan klarisa najstariji je ženski redovnički samostan u Splitu, koji na čelu s opaticom s. Dolores Mandić slavi 713 godina postojanja. U njemu danas ima dvadeset sestara, među kojima su jedna novakinja i jedna sestra s privremenim zavjetima.

Klarise, redovnice koje žive u klauzuri, u Splitu su otvorile samostan godine 1308. i od tada su se održale sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. podignuta i crkva koja je posvećena sv. Klari. Naslovnik crkve do godine 1983. bila je sv. Ana, a te je godine crkva posvećena i proglašena crkvom sv. Klare.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi