Vijesti - Euharistijsko slavlje povodom završetka identifikacije i preuzimanja posmrtnih ostataka

 

Euharistijsko slavlje povodom završetka identifikacije i preuzimanja posmrtnih ostataka

Euharistijsko slavlje povodom završetka identifikacije i preuzimanja posmrtnih ostataka Autor: ika
Objavljeno: 02. 09. 2020 - 19:55

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u srijedu 2. rujna u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu euharistijsko slavlje povodom završetka identifikacije i preuzimanja posmrtnih ostataka službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

U koncelebraciji bili su pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru don Zdenko Dundović, docent na Teološko-katehetskom odjelu u Zadru don Elvis Ražov, don Nikola Šakić i fra Josip Ćibarić.

Misi su nazočili i članovi tima forenzičara koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka službenice Božje Majke M. Krucifikse Kozulić; voditelj prof. dr. sc. Dragan Primorac, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, dr. sc. Ivana Kružić i dr. sc. Željana Bašić.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst iz Lukina evanđelja, mons. Barišić istaknuo je da „Gospodin liječi Šimunovu punicu koja nema središnje mjesto u obitelji ili društvu“. „Iz takvog Gospodinova djelovanja vidimo kako za Njega ne postoje ljudske kategorije koje čovjeka često krivo vrednuju po društvenom statusu. Gospodin nadilazi sve ideologije želeći uvažiti patnika na rubu društva“, nastavio je.

Naglasivši „da u evanđelju vidimo kako mnoštvo želi zadržati Gospodina“, nadbiskup Barišić je pojasnio: „Isusa se ne može zadržati. On je stalno u pokretu. Jedini način kako Ga možemo slijediti je uzimanjem vlastitog križa“.

Govoreći o životu M. Krucifikse Kozulić, mons. Barišić ustvrdio je: „I sama bolesna, uvidjela je da smo svi bolesni i da je svima potrebna pomoć. Ili fizička ili duhovna. Svojim životom je nadišla naše ljudske kategorije otkrivajući u svakom čovjeku dostojanstvo slike Božje. Vrednovala je osobu kao osobu, razumjela je Božju ljubav. To se najbolje vidi u brizi za napuštenu i bolesnu djecu. Izvor njezinog djelovanja je bila Kristova raspeta ljubav koju je posebno vidjela kroz jaslice, križ i euharistiju. Ona bi trebala biti uzor vjere našem narodu. Vjerujem kako je naš DNK ispunjen uvažavanjem bližnjega, ljubavlju i dobrotom. Pozvani smo trajno raditi na razvijanju tih vrijednosti u našoj Domovini“.

„Sveti Pavao naučavao je antropologiju cjelovitosti ljudske osobe. Neka nas na temelju toga nauka posmrtni ostaci službenice Božje M. Krucifikse Kozulić povežu s njezinom karizmom kako bismo i mi postali autentični svjedoci Kristova evanđelja“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Na kraju mise predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić zahvalila je nadbiskupu na predvođenju slavlja, darovavši mu prigodan poklon.

U splitskom KBC-u 2. rujna službeno je potvrđena identifikacija službenice Božje Majke M. Krucifikse Kozulić. Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje pročitao je dr. Primorac.

„Ekshumacija koštanih ostataka započela je 20. prosinca 2011. godine. Tada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici na Kozali pokopane 52 osobe. Od te brojke posmrtni ostaci 35 osoba nalazili su se u drvenim kovčezima, dok su ostaci ostalih osoba bili pomiješani u sedam vreća. Uz pomoć standardnih metoda forenzičke antropologije na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNK). Tijekom primopredaje Izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje Majke M. Krucifikse Kozulić iz SAD-a su se direktnom linijom uključili američki znanstvenici dr. sc. Mitchell M. Holland i dr. sc. Charla Marshall. Po završetku postupka tim forenzičara je identificirane ostatke predao Družbi sestara Presvetog Srca Isusova. Ovo je prvi postupak identifikacije posmrtnih ostataka analizom DNK, osobe koja je u postupku beatifikacije i kanonizacije“, navodi se u priopćenju Ureda forenzičara Dragana Primorca.

Majka M. Krucifiksa Kozulić rođena je u Rijeci 20. rujna 1852. godine, a umrla je 29. rujna 1922. godine. Utemeljiteljica je autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi