Vijesti - Smjernice Kongregacije za UPŽ i DAŽ sudionicima Međunarodnog kongresa za odgojitelje

 

Smjernice Kongregacije za UPŽ i DAŽ sudionicima Međunarodnog kongresa za odgojitelje

Smjernice Kongregacije za UPŽ i DAŽ sudionicima Međunarodnog kongresa za odgojitelje Autor: Kongregacija za UPŽ i DAŽ
Objavljeno: 11. 04. 2015 - 15:57

Od kongresa u život: neki prioriteti

Gledajući tako primite kao pažnju ovoga dikasterija neke smjernice kao pedagoško - duhovne prioritete za vaše odgojiteljsko služenje.

 1. Budite blaženi odgojitelji, zadovoljni što možete pružiti to služenje. I pokazujte na izvana svoju radost kako biste je prenijeli na svoje mlade. 
 2. Posvetite pažnju odgoju srca a ne samo izvanjskog ponašanja, prisjećajući se da „cor ad cor loquitur“. Strast za Isusom je ona koja vas čini odgojiteljima. 
 3. Ne budite presigurni u sebe same, gajite svoju trajnu formaciju, budite spremni učiti svakoga dana vještinu odgajanja srdaca: učite od Isusa i od njegove pedagogije, ali i od svojih mladih, svojih pogrešaka i života.
 4. Ne zaboravite da je Otac onaj koji odgaja u svakom mladom osobnost Sina po snazi Duha: vi ste samo posrednici ovog trinitarnog djelovanja. 
 5. Budite odgojitelji cijelo vrijeme dajući ono svoje najbolje. Gospodin je onaj koji vam povjerava mlade koje pratite kao dragocjenu stvarnost u njegovim očima i koji to trebaju postati i u vašim očima.
 6. Imajte veliko srce za primiti one koje vam Otac povjerava sa svih strana zemlje. Vrednujte svaku osobu kako bi odgojna zajednica bila očitovanje jedne vjere i iste karizme, u različitosti kultura i bogatstava svakoga. 
 7. Odgajajte mlade zaljubljene u Boga i oduševljene za čovjeka, “građane svijeta” u dijalogu sa svim kulturama; mlade bogate milosrđem za one “koji su bez dostojanstva”, koji će naučiti tražiti Boga na egzistencijalnim periferijama, koji će biti slobodni i pustiti da ih odgaja život za cijeli život.
 8. Ne tražite od njih ništa što niste proživjeli i prakticirali i vi sami. Ne stavljajte nesnosna bremena i motivirajte uvijek svako traženje zakonom slobode djece Božje, zakonom ljubavi.
 9. Posvetite svoje vrijeme redovnim susretima sa skupinom i osobito sa pojedincima. Međusobni odnos između odgojitelja i odgajanika najbolje je sredstvo odgojnog djelovanja.
 10. Odgojna ekipa, osobito u brojnim odgojnim zajednicama, neka očituje razne pedagoške kompetencije, u poštivanju specifičnih uloga, u prihvaćanju istoga odgojnog modela i u usmjerenosti na dobro mladih. Odgoj odgojitelja je jasna i nezamjenjiva odgovornost poglavara koji su s vama koji ste promicatelji autentične kulture trajnoga odgoja.
 11. Nemajte straha pratiti mladića i djevojku u otkrivanju samih sebe i istine o sebi sa vlastitim slabostima. U takvim trenucima učinite da osjete  vašu blizinu kao sakrament Očeve ljubavi, koja liječi i prašta. Na osobiti način iskažite svoju blizinu onima koji zbog različitih motiva napuštaju formativi put.
 12. I nemajte straha pratiti svoje mlade Isusovim uskrsnim putem. Tome treba težiti svaki formativi put za cijeli život, u društvu Marije, Učenice i Majke u podnožju križa.         

Dragi odgojitelji i odgojiteljice, Crkva vas voli, poštuje vas i moli za vas. Bez vašega služenja posvećeni život ne bi mogao postojati, ili bi imao nesigurnu budućnost. Bez vaše strpljivosti i vaše prosudbe narod Božji bi bio izložen opasnosti da ne vidi više onaj svijetli put  sposoban da sjaji u svijetu koji prolazi konačnim preobraženim svijetom Blaženstava. 

Rim, 11. travnja 2015.

João Braz Kard. de Aviz
Prefekt

José Rodríguez Carballo, O.F.M.
Nadbiskup tajnik

 
 
Prethodni članak:
Održana XIII. skupština...
Slijedeći članak:
Završna poruka Kongresa za...
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
 • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi